SV var ett av de tre partiene som stemte mot etablering av datalagringssenter ved Heggvin da saken var oppe i formannskapet i Hamar.

Dette hadde flere grunner, og bunner ikke i en generell skepsis eller motstand mot etablering av datalagringssenter. Vi er positive til datasenter og lagring av rett data så lenge dette eksempelvis følger norsk og europeisk personvernlovgivning. Datasentre er kritisk infrastruktur for lagring av blant annet helse- og forsvarsdata.

Når det gjelder etableringen på Heggvin var det tydelig fra start at vi ikke ville få noe klarhet i hvilke avtaler Green Mountain inngikk. På bakgrunn av denne usikkerheten om at «vår» strøm skulle kunne benyttes til en hvilken som helst avtale, med eiere fra enten Kina, Russland, USA eller Innlandet fylkeskommune, så mente vi at risikoen var stor for at strømmen ikke ville gi tilstrekkelig samfunnsnytte.

Green Mountain et norsk selskap, men er eid av Azrieli Group, et holdingselskap fra Israel som SV ikke ønsket å støtte, hverken direkte eller indirekte, med etableringen.

SV tok denne saken på høyeste alvor, og den ble diskutert i et felles møte med kommunestyrerepresentantene og styret. Sammen landet vi på et felles nei til etableringen, og det samme gjorde Løten SV selv om de ikke hadde mulighet til å stemme i formannskapet.

Nå inviterer vi Lars Haltbrekken fra Stortinget til Hamar for å sette etableringen på Heggvin i sammenheng. Hvilke krav kan vi sette til selskapene som får tilgang til arealer og strøm? Hvilke forventninger kan vi ha til samfunnsnytte og personvern?

Hvor mye skal kommunen ha å si? Møtet er åpent og holdes på rådhuset onsdag 18. april 18:30-20:30.

Hamar SV er på lik linje med SV sentralt positive til denne type etablering og ser på dette som en del av det grønne skiftet dersom lagringskapasiteten og strømmen benyttes rett. Det mener vi at den ikke ble denne gangen.