I siste Planutvalgsmøte iStange kommune var sak om reguleringsplan for kornsiloen på Stange tema. NML fremmet forslag om å utsette saken inntil Forsvarskommisjonen hadde kommet med sin rapport.

Representanten Midgard fra NML fremmet forslag om at kommunen bør gå en ny runde og vurdere om hele anlegget bør flyttes, slik enkelte naboer også har uttalt.

«Vi i Nærmiljølista har drøftet oss fram til at plasseringen av anlegget bør vurderes på nytt i et sikkerhetspolitisk lys, etter at Forsvarskommisjonen har avgitt sin rapport den 3. mai. Hvis Forsvarskommisjonen i sin risiko- og sårbarhetsanalyse kommer fram til at dette er samfunnskritisk infrastruktur som peker seg ut som et strategisk mål, kan det følge med noen statlige omstillingsmidler», sa Midgard.

Han foreslo derfor at hele saken burde utsettes til mai.

Det er antakeligvis liten grunn til å utsette en reguleringsplan i Stange på et slikt grunnlag, i alle fall hvis man legger mandatet/oppdraget Forsvarskommisjonen har fått til grunn.

Da er det mer sannsynlig at Sundeutvalget vil si noe om dette temaet i løpet av kort tid, i en rapport om Norges samlede beredskap. Tidligere forsvarssjef og general Harald Sunde leder utvalget som skal felle dommen over Norges samfunnssikkerhet.

Dette er et stort område å vurdere i en slik sammenheng, og hvilke konklusjoner som til slutt skal trekkes, får vi bare avvente. Felleskjøpet driver og eier et 40-talls kornmottak i Norge, derav sju i Innlandet.

At Sundeutvalget vil foreslå flytting av f.eks Felleskjøpets anlegg i Stange, er høyst tvilsomt, og uansett tror jeg det sitter langt inne før staten velger en slik modell for trygging av vår matsikkerhet, og vedtar å flytte kornlagre med ditto statlige bevilgninger.

I mellomtiden må kommunen strekke seg langt og legge forholdene til rette for denne svært viktige virksomheten i Stange, og ikke legge ut på veier og løsningsforslag som nødvendigvis vil bli oppfattet som uvilje fra kommunens side.

At naboer har foreslått noe liknende som NML, kan umulig være det helhetlige perspektivet Stange kommunestyre bør ha i denne sammenheng.