Mandag 3. april lar HA ordfører Einar Busterud komme til orde med nok et forsvar for datasenteretablering på Heggvin.

«Et datasenter er ikke mindre verdt for samfunnet som arbeidsplass enn om man støper aluminiumsbarrer», sier ordføreren. Tro det.

Et hovedargument for ordførere og det politiske flertall i Løten og Hamar er at det her skapes 350 arbeidsplasser. Og 350 arbeidsplasser kan en jo ikke si nei til.

At noen har stilt seg tvilende til det antallet Green Mountain gir løfte om, kan vi la ligge. At TikTok kanskje ikke kan sies å utgjøre samfunnsmessig verdifull virksomhet, lar vi også ligge.

Det som ikke kommer tydelig fram i debatten om Green Mountain/TikTok, er hvilke energimengder vi her snakker om. Green Mountain er garantert en installert effekt på 150 MW.

Dersom anlegget ferdig utbygd kjører for fullt, tilsier det et årlig forbruk på 1,3 TWh. Det er ikke mange som kan forestille seg hva det betyr.

Til sammenlikning tilsvarer det totale energiforbruket i norsk industri 81 TWh. Til gjengjeld sysselsetter industrien 213.000 personer. Det betyr at hver industriarbeidsplass krever 380 MWh energi.

Hva så med serverparken på Heggvin? 1,3 TWh på 350 arbeidsplasser betyr ufattelige 3700 MWh per arbeidsplass. Omregnet til normalforbruk i industrien ville 1,3 TWh gi 3400 arbeidsplasser.

Både aluminiumsproduksjon og datasentere er mye bedre enn å eksportere strømmen uforedlet til kontinentet, hevder Busterud.

Aluminumsproduksjon er for så vidt en form for krafteksport, men den gir i hvert fall arbeidsplasser og eksportinntekter (tredje størst etter olje/gass og fisk).

Serverparker er jevngodt med krafteksport. Det er trist at vi ikke kan få brukt overskuddsstrømmen i Innlandet til noe bedre enn det som nå reiser seg på Heggvin.