Vi i KrF ønsker å løfte fram denne dagen og viktigheten av å sette dette på dagsorden.

Vi skulle aller helst sett at dette ikke var nødvendig, og at inkludering og fellesskap var noe vi kunne tatt for gitt. Dessverre er ikke det tilfellet, og derfor anerkjenner vi at vi trenger slike temadager for å belyse et samfunnsproblem som dette faktisk er.

Vi mener at alle skal kunne leve gode og rike liv fra vugge til grav. Et liv der fellesskapets goder har innvirkning fra ditt første pust og helt til ditt aller siste.

KrF vil ha et samfunn der det er plass til alle. Et samfunn der det er tid til det viktigste her i livet.

Frivilligheten i Norge er utrolig gode på å skape møteplasser for mennesker fra alle samfunnslag. Men ifølge Verdensdagen for psykisk helse så er det ikke nok å bare skape møteplasser. Det må være møteplasser der mennesker blir inkludert, sett og verdsatt som vil være avgjørende for at vi skal kjenne tilhørighet, og for å krympe følelsen av ensomhet.

Videre sies det på hjemmesiden til Verdensdagen for psykisk helse at 1 av 5 av våre medmennesker har få eller ingen å gå til når de trenger det. Hvis du i tillegg er i en sårbar eller marginalisert gruppe så er det enda vanskeligere å finne et inkluderende fellesskap.

Dette kan du og jeg gjøre noe med. Det å gjøre meningsfulle ting sammen med andre skaper endring. Det er forebyggende mot ensomhet og utenforskap – så målet med Verdensdagen for psykisk helse i 2023 er å rette søkelyset på å skape inkluderende møteplasser med tema: «Vi trenger å høre til» og #lagplass

KrF vil føre en politikk som setter mennesker i sentrum. En politikk som bidrar til samfunnsmessig likestilling for alle – uavhengig av utgangspunkt, noe som viser seg å være meget relevant siden diskriminering er kanskje den største og verste årsaken til ensomhet og utenforskap.

Vi vil prioritere tiltak og samarbeid med organisasjoner som forebygger psykiske helseutfordringer, som bidrar med tidlig innsats og som hjelper personer med å mestre hverdagen. Vi vil også styrke ideelle og frivillige organisasjoner sin mulighet til å drive lavterskeltilbud.

Dette mener vi er vel og bra, men det tar ikke bort ansvaret vi har som enkeltmennesker i møte med hverandre. Frivillige organisasjoner kan skape møteplassene, men det er de menneskene som fyller møteplassene som skaper inkluderingen, fellesskapet og tilhørigheten. Her må alle mann til pumpene for å bidra.

Derfor håper vi at Verdensdagen for psykisk helse 10.oktober får godt med oppmerksomhet, og bidrar til å bevisstgjøre oss til å gjøre det vi kan for å skape et varmere samfunn med plass til alle.