Det er vel likestilling nå? Har kvinner så mye å jobbe for nå da? Dere har det vel ikke så verst? Dette er spørsmål og påstander jeg gjennom siste året har måtte svare på. Kvinner som menn.

Ingen 8. mars uten å nevne kvinnehelse. Kampen for at kvinners kropp og helse skal ha like stor rett til å bli forsket på som menn er langt fra ferdig kjempet.

Kvinner og menn har ulik kropp og ulike plager, dermed ulike symptomer på kanskje samme sykdom. Kvinnehelseutvalget fikk av regjeringen i oppgave å se på de største utfordringene ved kvinners bruk av helse og omsorgtjenester.

I tillegg se på hvordan kjønnsperspektivet blir håndtert i helse og omsorgstjenester, folkehelsearbeidet og i forskning og utdanning. 2. mars 2023 la kvinnehelseutvalget frem i sin første utredning om kvinnehelse siden 1999. Oppsummert foreslår utvalget 75 tiltak, 15 av de rettet spesielt mot samiske kvinner.

Kort fortalt mener utvalget mener det er behov for kraftfulle og strategiske tiltak for å sikre et løft for kvinners helse. Jeg er stolt av å være en del av et Arbeiderparti som tar kvinners liv og helse på alvor.

Kvinnedagen er også dagen hvor det er tid for refleksjon rundt kvinners valgfrihet og selvbestemmelsesrett globalt. Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Iran i september 2022. Hun ble fengslet som følge av at hun ikke overholdt kleskoden for kvinner i Iran.

Dette førte til massive demonstrasjoner både her til lands og resten av verden. Under slagordene kvinner, liv, frihet har tusenvis av kvinner og menn tatt til gatene, til motmæle mot det Iranske regimet.

Et regime som har kneblet kvinners rett til frie valg, muligheter til utdanning, å selv velge hvem de ville gifte seg med. Arbeiderpartiet setter internasjonal solidaritet for kvinner og minoriteter høyt og likeverd er en grunnleggende verdi i partiet vårt.

Negativ sosial kontroll og vold i nære relasjoner er svært utbredt også i Norge. 25 % av alle kvinner og nesten annenhver mann blir utsatt for vold etter fylte 18 år her i Norge.

Vold mot kvinner/jenter er et av de mest systematiske og utbredte menneskerettighetsbruddene globalt. Arbeiderpartiet tar dette på alvor og gjennomfører en rekke tiltak.

Gjennom å styrke krisesentertilbud, øke kompetansen hos fagpersoner, innføre undervisning om grensesetting i skolen samt innføre krav om at kommunene skal utarbeide handlingsplaner mot vold i nære relasjoner.

Så konklusjonen må bli, ja, selvfølgelig må vi markere kvinnedagen!

Arbeiderpartiet har gode arrangement i hele Mjøs regionen denne dagen, delta! Selv skal jeg markere dagen med gode kvinner og menn i Arbeiderpartiet, under parolen Kvinner, Liv, Frihet!