Styreleder Sverre Lang-Ree uttaler til HA lørdag 2. mars at de fortsatt har en stor jobb med å informere. Hva er vel mer naturlig da en å ta opp «hansken» og henge seg på dette!

Bestyrer Gaute Nøkleholm har brukt mye energi på å fortelle oss om viktigheten av å skaffe energi til våre områder.

Dette fremstilles som den viktigste faktor for utvikling i våre områder ref. utbyggingen på Sørli, påtenkte boligprosjekter og annen næringsutvikling.

Hvis dette skal være en realitet hvorfor skal da energikrevende industri etablere seg her?

Hvorfor skal da Sørli bli valgt som arnested for bioenergi i Norge hvis linjenettet og strøm ikke er utviklet eller tilgjengelig kraft ikke er å oppdrive?

Ingen kan vel tro at denne type næringsetablering da ville skje i våre områder. Er det troverdig at de er avhengige av kraft fra noen vindmøller i Stange Almenning?

«Energipolitikk på naturens premisser til beste for klima, naturmangfold, mennesker og næringsliv» Dette er en rapport basert på 30 innspill fra en rekke fagpersoner innen ulike områder med relasjon til energiproduksjon.

Under kap.2 står det: «Kan vi få overskudd av kraft i 2050 uten ny vindkraft?» Konklusjonen er følgende: «Norge kan full elektrifisere fastlandet, og kombinert med biogass, drifte kysttrafikken innen 2050 UTEN ytterligere bygging av vindkraft og nye vannkraftverk, og samtidig ha STORE mengder fornybar energi tilgjengelig for industri og andre formål».

Mange av våre store vannkraftverk ble bygget på 1960-1970-tallet. Nye moderne vannturbiner vil kunne øke kraftproduksjonen betydelig ved en oppgradering.

Vann er en utrolig smart kilde for produksjon av strøm da det kan lagres i våre magasiner og utnyttes når vi trenger den.

Når vi ser tilbake på høsten 2023 og «Hans», tyder mye på at vi har fått et annet og mer fuktig klima som har gitt oss mer vann i våre vannmagasiner enn tidligere.

Almenningen har en historie som strekker seg helt tilbake til vikingtiden (ref. RASA.no) og allemannsretten og mulighetene bygdefolket har hatt oppgjennom alle tider med bl.a. utnyttelse til beite, sopp og bærplukking, setring, jakt -og fiske, trevirke og friluftsliv.

Dette er noen av årsakene til at vi er så knyttet til almenningen. Den ligger der rett utenfor stuedøra vår til glede for alle.

Når de som er satt til å forvalte dette kommer med utbyggingsforslag til vindkraft med alle de negative aspekter dette gir, er det ikke rart folk går mann av huse for å ytre sine meninger.

Med negative aspekter knyttet til utbygging av vindkraft sikter vi her til dyre- og planteliv, rester av urørt gammelskog, og naturmangfold som blir skadelidende. Almenningen har et særlig ansvar for å forvalte dette også for kommende generasjoner.

For ytterligere å understreke de negative aspekter ved en slik utbygging kunne vi også omtalt: risiko for oljeutslipp fra vindturbiner, mikroplast, miljøgifter under både bygging, drift og avhending av vindturbinene.

Resirkulering av turbinvinger er også et stort samfunnsproblem. En utbygging krever enorme arealer for å kunne realiseres, og dette har vært lite fokusert.

Hva med forringelse av jakt- og fiske, og følelsen av friluftsliv i slike nedbygde områder. Det er flere negative sider ved en slik utbygging, men vi kan ikke komme inn på alle aspektene ved dette.

Skal ledelsen i Stange Almenning framstå med troverdighet bør de stoppe nå. Da kan kanskje sårene etter dette gro, og tillit bygges på ny.

Det skal nevnes at en kan bli imponert over den innsats Gaute har lagt ned av planer for Sørli og de positive effekter dette kan ha for innlandet.

Han har også selv uttrykt at vindkraft ikke er det beste opp mot økt strømtilførsel, men uttalt at kjernekraft er absolutt å foretrekke om en kunne velge.

Hvorfor ikke da kanalisere dette til å gjøre Innlandet til et senter for kjernekraft?

Er det ikke nå på tide å forstå den enorme kraften som ligger bak det engasjementet som folk viser for denne saken. Gjør som Romedal Almenning og lytt til de bruksberettigede og folket for øvrig.

TV-programmet Oppsynsmannen har gitt skremmende bilder på nedbygging av norsk natur. La ikke våre sårbare områder bli en del av dette.

Dere bør ha forstått at almenningsområdene dere forvalter er, og har vært elsket av bygdefolket i århundrer. La det fortsette være slik!

La oss slippe dette synet i Stange almenning.