Jødenes historie går helt tilbake til det gamle testamentes beretninger om Moses som førte de 12 stammene sammen til «det forjettede land, Kana-an», og om åpenbaringen på Sinaifjellet der Moses mottok og forkynte Guds lære (Torah).

Det var de ti bud. Bud om bare en gud (monolatri), og bud om rettferdighet og kjærlighet. Men det var jo ingen jøder som skrev på dette tidspunkt, så hvordan ble dette kjent?

Forskere har ment at Moses må ha vært kjent med hieroglyfer. Spor av disse egyptiske billedtegnene er funnet. Utgravinger og arkeologisk materiale viser at israelittenes erobring av Kana-an hovedsakelig må ha skjedd i det 13. århundre før Kristus.

Skrift om Jesus er ikke funnet fra hans tid. Han var jo jøde og vokste opp med det en kaller jødedommen. Det var Jesu apostler som begynte å samle fortellinger fra folk som de fikk samlet i det nye testamentet. Det skjedde jo en generasjon etter Jesu tid.

Det gamle testamentet må vel også blitt nedtegnet fra fortellinger noen satt inne med har jeg forstått det rett.

Som vi vet er det mer krig og vanskeligheter som har vederfaret jødene, enn rettferdighet og kjærlighet. De opplevde indre splittelse, krig og forfølgelse og ble spredt over hele verden.

Men i hjemmene og i synagogene ble den religiøse og nasjonale enheten bevart. Palestina ble befolket av vesentlig arabere. Under første verdenskrig erobret britene Palestina. De hadde til hensikt å opprette et jødisk hjem for jødene i Palestina.

Jødene begynte å innvandre, men ble begrenset av den arabiske majoriteten som bodde der. Britene forlot Palestina våren 1848, og staten Israel ble opprettet ved hjelp av FN.

Både USA og Sovjet støttet opprettelsen av Israel. Det var USA som ble landets viktigste allierte med en stor jødisk befolkning sterkt engasjert for Israel.

Sympatien som jødene fikk etter behandlingen de hadde fått av tyskerne under 2. verdenskrig var vel også en grunn. Palestinere som mistet hjem og grunn flyktet. De var ikke velkommen verken i nabolandene eller da de prøvde å komme tilbake, og leirer ble opprettet for at de skulle ha et sted å bo.

Som vi vet og min generasjon har opplevd, har det ikke vært stort annen enn okkupasjoner, krig og elendighet siden, synes jeg. Hamas har skutt raketter mot Israel, og Israel prøver å ta hevn.

De slåss også om Jerusalem. Varig løsning på Palestina/Israel problemet har vi ikke fått trass i mange anstrengelser både fra FN og Norge. Vi husker Oslo-avtalen fra 1993, men den varte ikke lenge.

I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene og dannet regjering. Store deler av det internasjonale samfunnet frøs da støtten de hadde til de palestinske områdene.

Folk har levd mest av jordbruk med hovedsakelig sitrusfrukter og grønnsaker som har vært en god handelsvare, også for oss i Norge. Men det er vel hjelpen fra USA til Israel som har gjort at de har overlevd økonomisk og kunnet krige som de har gjort og gjør.

Den amerikanske regjeringen skal ha finansiert de israelske militære med rundt 3 milliarder dollar pr. år.