Demografisk vil framtiden gi oss færre hender i arbeid, og flere vil trenge hjelp og omsorg. Dette er det uansvarlig å lukke øynene for. Vårt budsjettforslag innebar en balanse mellom kommunens inntekter og utgifter, for å unngå bruk av kommunens sparepenger.

Vi må ha økonomisk bæreevne for framtida. Ellers blir situasjonen enda verre enn nødvendig.

Våre tiltak i budsjettforslaget: Bevare barnehagegarantien og videreføre avd. Ryli. Barnhagegarantien er viktig for Løten også inn i fremtiden.

Vi ønsket også å bevare aktiviteten ved kjøkkenet på Løten Helsetun, og ønsker egen utredning og egen politisk sak. Forslag: Kommunestyret ber om at kommedirektøren fremlegger en sak om kjøkkenet på Løten Helsetun. Saken skal ha god medvirkning og se på muligheten som ligger i fremtidens Løten.

Lagt inn opprettelse av grendeutviklingsfond i perioden for å jobbe med utvikling av nærmiljøene. Finansieringen av barnehagegarantien og kjøkkenet gjøres ved å ta ut rammeøkningen ved Østvang skole på 3,3 mill.

Videre ønsker vi å flytte skolegrenser. Kommunedirektøren har signalisert at en slik sak vil bli lagt frem i 2024. Løten Arbeiderparti har lagt inn en større økonomisk gevinst på redusert sykefravær. Dette må jobbes målrettet med og vi må ha tro på gode resultater.

Vi hadde også ønske om verbalforslag på å utrede mulighet for ungdomstrinn for elever ved forsterket enhet i tilknytning til Løten Virke. Dette er nærliggende til jevnaldrende, gir anledning til inkludering, tverrfaglig samarbeid og lokalene er universelt utformet med stellerom, sanserom mv.

Vi valgte også å støtte kommunedirektørens forslag om en økning i eiendomsskatten, for å unngå bruk av sparepengene våre. Rødt støttet sammen med oss, vårt alternative budsjettforslag.

Flertallet og deres budsjett, handlings og økonomiplan innebærer en fondsbruk på 31,8 millioner kroner mer enn det Kommunedirektøren la opp til i sitt forslag. 31,8 millioner mindre til egenfinansiering av fremtidige investeringer. 31,8 millioner kroner mindre til å redusere lånegjeld. 31,8 millioner kroner mindre til å investere i framtida.

Kuttet til kjøkkenet på Løten Helsetun ble vedtatt, og inne i det vedtaket ligger det at saken skal utredes og legges frem for Formannskapet.

Løten Arbeiderparti sitt forslag inneholdt en vesentlig forskjell fra dette. Vi vedtok ikke kutt, men ville ha saken fremmet som egen sak med konsekvensutredning. Politikk handler ikke om definisjonsmakt og semantikk, men om vedtaks politiske innhold og konsekvenser.

Løten Arbeiderparti hadde en forventning om at det var en tverrpolitisk forståelse av den økonomiske situasjonen Løten kommune er i.

Kommunedirektøren har vært meget klar på at det er for høy fart i driften, og at det må fortas en reduksjon på ca 40 millioner kroner. Vi er enige i vurderingen, og vil fortsatt arbeide for en økonomisk ansvarlig politikk. Dette for å sikre innbyggerne gode tjenester også i framtida.

Derfor stemte vi denne gang mot helheten etter at vårt forslag falt. Vi kan ikke legge ytterligere 31,8 millioner kroner på den økonomiske byrden kommunen bærer på ryggen. Det vil være å gå framtida lutrygget i møte.

Løten Arbeiderparti vil benytte anledningen til å rette en stor takk til frivilligheten i Løten, for alle de timeverkene dere legger ned i frivillig innsats. Tusen takk for et enormt bidrag. Uten dere hadde det sagt stopp.

Vi vil også få rette en stor takk til alle kommunens ansatte, som dag ut og dag inn sørger for gode tjenester for oss alle. Tusen takk også for alle høringsuttalelser til budsjettet. Det var gode og verdifulle innspill. Vi ønsker alle ei riktig god jul.