Nei, Hamar Arbeiderparti mener at pleie- og omsorg skal baseres på den enkeltes behov for hjelp og bistand. Det er den enkeltes (individets) behov som skal være utgangspunktet og det er dette behovet som skal dekkes av et offentlig sikkerhetsnett.

Det vil ikke alltid være samsvar mellom ønsket hjelp og hjelpen det er mulig å gi, jf. et debattinnlegg fra BBLs Vigdis Stensby, Christel Meyer og Liv Jerven på trykk i HA 9.mars.

BBL sin oppskrift synes å være at friske eldre må ta mer ansvar for mindre friske eldre, og at pensjonister med fagbakgrunn forventes å bidra, slik de gjorde under pandemien. Hvis det er budskapet til et stadig økende antall eldre i Hamar, må dette være tidenes ansvarsfraskrivelse fra et parti, som med unntak av en periode, har styrt byen sammenhengende siden 1999. Det positive med BBL- toppenes utspill er at politiske partier, media og velgerne, får kjennskap til hva som rører seg i den lengstlevende lista med folk uten partipolitisk forankring.

Les også

Gode og realistiske helse– og omsorgstjenester for eldre – hva er det?

Halvprivatisering av eldreomsorgen. I spennet mellom fullt ut offentlig eldreomsorg og privatisering av eldreomsorgen, synes det som om BBL forsøker en variant med halvprivatisering ved å sparke mye av ansvaret videre til frivilligheten og tilbake til de eldre selv.

BBL sitt utspill kan oppleves som om de som står i kø for sykehjemsplass burde hatt en bedre strategi for de siste årene, enn å stole på det offentlige helsevesen.

For pårørende er det dårlig nytt at en verdig sluttfase for deres kjære blir en kamp om for få offentlige tilbud eller å organisere/ betale for private løsninger. Hamar Arbeiderparti mener helse og omsorg, og spesielt eldreomsorgen er et offentlig og kommunalt ansvar.

Sammenheng mellom boligpolitikk og eldreomsorg. Sammenhengen mellom boligpolitikk og trykket på eldreomsorg synes klar. En boligpolitikk med tett utbygging av leiligheter i Strandsonen vil forsterke utfordringen i eldreomsorgen, fordi disse leilighetene er tilpasset godt voksne mennesker. Det gjelder å være dette bevisst.

Hamar Arbeiderparti er verken gjerrige eller lunkne til utvikling av Mjøsfronten eller områdene på Espern, men når vi stemmer i kommunestyret må vi ta ansvar for både kommuneøkonomien og helheten. Ellers skyver vi bare problemene foran oss.

Eldrebølgen er på vei. Vi kan ikke huske at det tidligere i BBL sin lange dominans i kommunepolitikken, har vært en større politisk utfordring enn å finne gode løsninger på eldrebølgen, fordi det berører hele befolkningen, både unge og eldre.

Dette må vi derfor sammen finne svar på. I Arbeiderpartiet vil vi ta initiativ og sette oss ned med Eldrerådet i Hamar, Vang- og Hamar pensjonistforening og gjerne flere, for å stake ut en kurs som gir eldre mennesker i Hamar en trygghet for å bli godt ivaretatt.

De ansatte er selvsagt også en annen viktig ressurs vi må lytte til, det er de som i dag bærer de tyngste børene. Vi må sikre heltid til de som ønsker det og en rekruttering og grunnbemanning som gjør hverdagen levelig for både ansatte og brukere.

Hamar Arbeiderparti har et program som forplikter og som kan konkretiseres gjennom dialog og kontakt.

Vi vil gi gode svar på den krevende oppgaven det er å gi et godt tilbud på livets oppløpsside, et svar og en tjeneste som gir trygghet til eldre og deres pårørende.