Makt er et farlig rusmiddel, slik vi har sett denne sommeren.

Det kan føre til at noen føler seg hevet over loven og kravet om habilitet som er helt nødvendig for at vi skal ha tillit til at våre folkevalgte tar uhildete beslutninger uten å skjele til personlig fordel.

Hele tilliten til demokratiet avhenger av at dette praktiseres strengt. Vi kan ikke forvente at politikerne er feilfrie, men vi må kunne forvente ærlighet og redelighet, og at de som stiller til valg, har høy personlig integritet.

Samtidig vet vi at menneskenaturen er svak.

Kanskje er det ikke nok lenger at den enkelte melder fra om eventuell inhabilitet?

Hogne Midgard, Stange

Dette er en gammel kristen erkjennelse som vi ikke trenger å lese et ord i Det nye testamente for å oppdage, men det står ganske mye om å bli satt på prøve.

Når det står en stor kake på bordet, kan fristelsen bli tilsvarende stor.

Da vi kom til Borgund stavkyrkje nå i sommer, fant vi et treskrin hvor folk kunne gi penger til de fattige.

Treskrinet var forsynt med to låser og to nøkler som ble oppbevart hos to forskjellige personer. Vi skjønner jo intuitivt hvorfor.

Slike treskrin hvor pengene gikk til de fattige, fantes ved alle kirker i hele Norden. Og det var viktig å sikre at ingen forsynte seg av pengene.

Også i dag finnes det en bestemmelse om at det alltid skal være to personer til stede under opptelling av kirkeofferet.

For meg er det et bilde på at vi i et tillitsbasert samfunn også må ha noen kontrollmekanismer.

Kanskje er det ikke nok lenger at den enkelte melder fra om eventuell inhabilitet?

Når det er store verdier eller personlige interesser som kan være inne i bildet, ser jeg for meg at kommuneadvokaten hhv. et juridisk organ i Stortinget har mulighet til å gjøre noen forhåndsundersøkelser.

Særlig Borten Moe-saken reiser jo spørsmålet om bukken og havresekken, men det er også potensielt ødeleggende for demokratiet å sørge for at egne venner blir utnevnt til viktige stillinger. Siden Norge er et lite land hvor mange kjenner hverandre godt, gjelder det å være på vakt mot denne formen for samrøre og varsle om nødvendig.

Jeg tror det var Abraham Lincoln som engang uttalte at hvis du vil vite hva et menneske er laget av, så gi det makt.