Mange har merket seg at de ensidige og hardnakkete Israelambassadørene har ligget lavere i terrenget etter Hamas` terrorangrep mot Israel 7. oktober.

Men på HAs nettsider ligger et langt innlegg fra Sidsel Østerkløft, Evelyn Frøyshov, Anna Grabon, Rune Andreassen og Finn Austdal. Det kommer muligens også i papirutgaven.

Finn Austdal var på pletten med omtrent samme budskap for noen uker siden. Forfatterne legger til grunn at HELE området som Storbritannia ble tildelt som mandatområde etter 1. verdenskrig, altså dagens Israel med okkuperte områder og dagens Jordan, ble bestemt til å utgjøre den jødiske staten. Dette er ikke riktig.

Les også

Har Palestina-araberne fått sitt land?

Balfourerklæringen (nov. 1917) var et brev fra daværende utenriksminister i Storbritannia, Arthur Balfour til sionistlederen Lord Rothschild. Der sier Storbritannia seg villig til å bidra til opprettelsen av et jødisk nasjonalhjem. Det stod ingen ting i brevet om hvilke grenser dette nasjonalhjemmet skulle ha.

Derimot ble det tydelig gjort klart, og jeg siterer den engelske ordlyden så det ikke bør misforstås: "It being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of excisting non-Jewish communitees in Palestine".

Da de ledende allierte møttes i San Remo, Italia, i april 1920 var agendaen å foreslå flere nasjonalstater i Midtøsten, og i tillegg ble de møtende etter litt diskusjon enige om å oppta Balfourerklæringen på saks-kartet.

Dermed ble erklæringen fra 1917 stadfestet, med den samme tydelige beskjed om at IKKE-jøder innenfor nasjonalhjemmets grenser ikke skulle få sine religiøse og sivile rettigheter krenket.

Og det ble uttrykkelig slått fast at dette ikke måtte medføre problemer for jøder andre steder i verden.

Det var kjent at det jødiske samfunn både i USA og i Russland var lite tilhengere av et nasjonalhjem og Teodor Herzl`s tanker (kilde Wikipedia m.fl.)

Mens grenser diskuteres; Staten Israel er landet som ikke vil anerkjenne sine egne grenser slik de ble foreslått av FN, godkjent av det internasjonale samfunn og senere påpekt i utallige resolusjoner fra det samme FN.

Dette fordi en ønsker å utvide landets areal. Og når dere, nevnte debattanter vil ha det til at hele mandatområdet skulle bli det jødiske landet, ja så samsvarer nok det med intensjonen hos sterke nasjonale krefeter i Israel.

En vil ikke nøye seg med kun Vestrbedden (av elva Jordan), men i "Eretz Israel" inngår vel mye landområder også på østsiden av elva Jordan!

Hvordan kan det bli fred og forsoning mellom isralere og palestinere på den måten??

Jeg tenker ofte om dagen på at vi skulle hatt en Kåre Willoch med oss nå - han hadde ganske sikkert løftet stemmen og talt veldig tydelig.