Derfor mener vi at fritt skolevalg, valgfritt sidemål, tilpasset opplæring og et mangfoldig studie- og fagvalg er avgjørende for at hver enkelt elev skal kunne lykkes med sine visjoner og fremtidsdrømmer. Et godt skoletilbud er en forutsetning for fremtidig sysselsetting, verdiskapning og økonomisk vekst.

Fremskrittspartiet mener at Innlandet fylkeskommune bør søke om å få gjennomføre et prøveprosjekt med innføring av valgfritt sidemål. Elevene bør selv få velge om de skal bruke tiden på en ekstra målform fremfor andre fag, sidemål bør bli et valgfag.

Mestringsfølelse og trivsel er viktig for at skolegangen skal føles meningsfull og lærerik. Nedadgående resultater og større utfordringer med psykisk helse er et problem. Fraværet har økt fra 2,9% til 6,3%, og det er et høyere fravær på VG3 enn VG2 og VG1.

Gjennomføringsgraden i Innlandet øker, men fraværet stort. Dette er en paradoksal problemstilling som må løses. Det er viktig at lærere og skoler får organisere skolehverdagen på den måten de mener er mest effektiv for best mulig og tilpasset læring.

Skolens viktigste oppgaver er å utdanne til arbeid eller videre utdanning. Den enkelte skole skal være fri til å etablere programmene de ønsker og selv mener er riktig for deres skole under denne forutsetning.

Mangfold øker kvaliteten og er derfor avgjørende for å få det beste resultatet; at flest mulig elever gjennomfører videregående skole med best mulig karakter. Ungdom med spesielt talent må få utviklingsmuligheter i fylket.

Det betyr blant annet godt samarbeid mellom videregående skole, høyskolene og NTNU. Informasjonsarbeidet om og deltakelse i internasjonale utdannings-, og at forskningsprogrammer må styrkes.

Fritt skolevalg handler om mer enn å velge hvor man vil ta utdanningen sin. Den enkelte elev skal selv få kunne gå på en skole borte ifra sitt nærmiljø uavhengig av postnummeret til foreldrene sine. Det er eleven og ikke bosted som skal avgjøre hvor hver enkelt ønsker å gå på skole. Derfor bør Innlandet fylkeskommune innføre fritt skolevalg for alle elever.

Utdanningstilbudet i Innlandet må være interessant og utfordrende og samtidig gjenspeile etterspørslene til næringslivet. Næringslivet må involveres tettere i utdanningsløpet, og deres behov må vektlegges og markedsføres blant elevene.

Utdanningen skal føles meningsfull og nyttig også etter endt utdannelse med relevant arbeid i fylket. Det er viktig for bosetting, næringslivet og utviklingen av Innlandet som et kompetansefylke.

Innlandet fylkeskommune bør tilby flere lærlingkontrakter og stille krav til at kommunene gjør det samme. Det må arbeides for at flere lærlingkontrakter forblir i Innlandet slik at verdiskapning, kompetanse og arbeidsplasser forblir lokalt.

På bakgrunn av dette legger Innlandet Fremskrittsparti fram følgende verbalforslag under Sak: 101/23 | Økonomiplan 2024-2027/Årsbudsjett 2024 - Innlandet fylkeskommune.

Fylkestinget syns det er bra at det har vært en markant økning i antall lærlingkontrakter fra 2019 til 2022, men ber om at det arbeides for at flere lærlingkontrakter opprettes lokalt i Innlandet.

Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren om å sende en søknad til staten om å gjennomføre prøveprosjekt med valgfritt sidemål.

Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren komme tilbake til fylkestinget med en sak om hvordan fritt skolevalg kan gjennomføres i Innlandet fylke.

Fylkestinget ber fylkeskommunedirektøren om å utrede et forslag til hvordan arbeidstakere kan tiltrekke seg og markedsføre behov for arbeidskraft til lærlinger/elever.