Mange medisinske avgjørelser tas på bakgrunn av ett, eller flere laboratorieresultat.

I Sykehuset Innlandet hadde seksjonene for medisinsk biokjemi på våre fem somatiske sykehus alene en produksjon på over 8 millioner analyser i 2022. I tillegg kommer analyser utført på blodbank, mikrobiologi, patologi og farmakologi.

Dette er analyser og undersøkelser som varierer fra helautomatisert til helt manuelle og arbeidskrevende prosedyrer.

En fellesnevner for vår produksjon er at kravet til kvalitet står i høysetet. Dette gjelder selvsagt også vår produksjon av blodbankprodukter som våre blodgivere bidrar med.

Den internasjonale bioingeniørdagen feires årlig den 15. april. I år fokuserer vi på kvalitet. Våre bioingeniører sikrer at analyseresultat og produkter har høy kvalitet. For oss er det viktig, at når du får analysert en prøve på et av våre laboratorium, så skal du være trygg på at resultatet er kvalitetssikret.

Som for mange andre helseprofesjoner, så er det også mangel på bioingeniører. Dette gjelder i høyeste grad også for Sykehuset Innlandet. Det er krevende å opprettholde høy kvalitet med reduserte ressurser og strammere budsjetter.

Det er derfor gledelig at Høyskolen i Innlandet på Hamar er godt i gang med bioingeniør kull nr. 2. Dette kan sikre tilgangen på bioingeniører også i Innlandet. Et skår i gleden er at regjeringen ikke har satt av penger til finansiering av studiet. For å hindre usikkerhet rundt utdanningens framtid, så må denne finansieringen på plass.

Med det ønsket, så vil jeg gratulere alle med bioingeniørdagen den 15.april.