Friheter en av de viktigste betingelsene for et godt liv.

Vår datter, Frida, bor hjemme. Hun har privat BPA-ordning (Brukerstyrt Personlig Assistanse).

Det fungerer helt fantastisk for oss. Og det er en betingelse for at vi skal få dagene og livene våre til å gå rundt.

Med private brukerstyrte assistenter (BPA) får vi arrangert livene våre på en måte som gjør at Frida opplever gode dager sammen med personer som kjenner henne og gjør ting sammen med henne som hun liker. Når hun ikke er i form, er hennes BPA-assistenter fleksible og kommer til henne når hun er i god form igjen. Når hun sover dårlig om nettene, kan hun begynne dagen senere.

Mennesker med utviklingshemming som ikke bor hjemme, lever snitt 19,5 år kortere enn de som ikke må flytte hjemmefra.

Eirik Dahl, listekandidat Hamar Høyre

Hun er på avlastning hos en familie som han en datter som er ett år eldre enn henne og en sønn som er ett år yngre.

Denne familien har vært avlastningsfamilie for oss i 19 år. Sammen med dem planlegger vi ferier sammen og opphold. Alt basert på hva som er best for Frida.

De kjenner hverandre godt og har det fint sammen.

I hverdagen har hun fire BPA-ere som er sammen med henne. Av og til to pluss Frida, av og til flere.

Alt etter hva som passer for Frida og familien ellers.

Når Frida er med BPA-ene, er de ofte hjemme i vårt hus med henne. Hun har og selv vært med på alle ansettelsene, og er glad i de hun har ansatt.

Fleksibiliteten og at Frida er sammen med mennesker som kjenner henne og hun liker, gjør at hun kan bo lenger hjemme. Og ha et godt liv. Trivsel fører og til god helse og god livskvalitet.

Forskning foretatt i Storbritannia viser at mennesker med utviklingshemming som ikke bor hjemme, lever snitt 19,5 år kortere enn de som ikke må flytte hjemmefra. Det er mange grunner til dette kortere livsløp, men det skal jeg ikke ta her.

Vi vil at vår datter skal ha et best mulig liv, lengst mulig. Det får hun og vi, gjennom friheten til sammen med henne velge, det som er best for henne.

Gjennom at vi, som har mer enn 25 timer assistanse i uken for Frida, kan velge en privat BPA-ordning

Alt dette har vii fått til i et godt samarbeid med Helse og omsorg i Hamar kommune.

Å fjerne privat BPA er nettopp dette, fjerner mennesket fra selv å kunne bestemme over eget liv.

Den enkelte skal selv kunne bestemme om hen vil ha privat eller kommunal BPA.

Dette er et enormt tilbakeskritt med tanke på mulighet for deltakelse i samfunnet, arbeid og skole. Helt utrolig at politiske partier i Hamar godtar dette.

Rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser i Hamar har og sterkt tatt til orde mot å fjerne den nåværende ordningen med privat BPA. Og de må sies å være de «som har skoen på» i denne saken.

Rådet for personer med funksjonsnedsettelse ser med stor bekymring på meldingen fra helse og omsorg, der de vil fjerne privat BPA under 25 timer i uken.

Kommunen vil selv levere denne tjenesten fra sin «pool» av medarbeidere. Da får den enkelte ikke selv ansette den som skal hjelpe deg å gjøre hverdagen overkommelig.

Friheten til selv å velge blir fjernet.

BPA er ensbetydende med livskvalitet. I et helhetlig helseperspektiv pekes det her på en urimelig løsning, med at kommunen selv vil ta over brukerstyringen i ordningen BPA.

Ved å ta i fra BPA-brukeren retten til å være selvstendig 24 timer i døgnet, vil kommunen i et forsøk på å spare, la en ansatt innenfor helse og omsorg styre og kontrollere deler av BPA-brukerens liv ved blant annet:

  • å ha oversikt over timebruk
  • stoppe muligheten for å spare timer
  • stoppe muligheten for selv å bestemme hvem som skal assistere deg
  • innskrenke muligheten for å ha assistanse når brukeren har behov for det.

Videre vil det føre til at en velfungerende ordning, blir rasert. Slik det fungerer med de nåværende private firmaene, som leverer en tilnærmet optimal BPA løsning, med den selvstendige BPA-brukeren som selv styrer og kontrollerer timer, vaktlister og assistenter, er mye mer kostnadseffektiv.

Å påføre den enkelte BPA-bruker, ekstra belastninger i form av økte bekymringer og stress, kan føre til økte spenninger i kropp og sinn, som igjen fører til enda dårligere helse og økt behov for helse og omsorgstjenester.

Dette kan fort føre til BPA-behov langt over 25 timer i uka, eller enda verre, flere og dyrere helse og omsorgstjenester.

I noen kommuner der privat BPA-ordning er fjernet har de i etterkant måttet ansette egen kommunal BPA-koordinator. Som fører til økte kostnader og en dårligere løsning for det enkelte menneske i utfordringene med å mestre hverdagen.

Å sette individet i sentrum er god høyrepolitikk. For Høyre er det grunnleggende at individet skal være i sentrum in sitt eget liv, og selv kunne bestemme hva som er best for en selv.

Høyre stemte imot fjerning av privat BPA for de som har mindre enn 25 timer BPA i kommunestyret i desember i fjor.

Vi må ikke ta fra mennesker friheten til å ta egne valg over egne liv.