Det er en ganske brutal forvandling av Hamars strandsone, sier Christian «Bobby» Vold, i følge HA’s reportasje 20. des.-22. Og de har klart å holde det hemmelig, og det skal gå fort!

Det høres ikke så betryggende ut for Hamars innbyggere. Det virker nesten som om kommune-administrasjonen og politikerne er kjøpt og betalt uten at vi som bor her får være med å mene noe om utbygging i vår strandsone.

Byutviklings-spesialist Erling Dokk Holm mener det er stor forskjell på norske kommuners kompetanse i byutvikling.

«Det kan bli bra når kommunen er veldig myndig eller når utbygger er veldig ambisiøs. Men ofte er kommunens faglighet undergravd – gjerne av kommunens egne politikere. Disse er ofte utsatt for press fra utbyggere.» (Aftenposten 9. oktober 2020).

Hamars innbyggere kommer ofte for sent med sine meninger i utbyggingssaker.

Det har vi mange eksempler på. I nesten alle større byggesaker blir det en kamp mellom utbyggers krav og kommunens reguleringsplan, f. eks. for byggehøyder.

Utbygger krever mange flere etasjer enn i kommunens plan, og så ser vi at de havner på et kompromiss.

I Vold og Holtes planer er man opptatt av at siktlinjene fra sentrum og ned mot Mjøsa skal være slik at man ser vannet, sier de.

Det ser ikke umiddelbart slik ut i de skissene som er vist i HA. Flere seks-etasjes bygg både i vest og øst av utbyggingen vil fjerne mjøsutsikten for den gamle bebyggelsen nord for jernbanen, slik jeg ser det.

Vi får håpe at Hamars innbyggere får anledning til å sette seg inn i planene og bli tatt hensyn til.

Dette prosjektet minner meg om Barcode-utbyggingen i Bjørvika i Oslo, der reguleringsplanen ble vedtatt i 2003.

Det første bygget var ferdig i 2007 og det siste 2016. I en meningsmåling blant Oslos innbyggere i Aftenposten i 2007 støttet bare 10 prosent av de spurte prosjektet. Men en ny meningsmåling i 2014 viste at over 50 prosent likte byggene godt.

Men vi vet ikke hva de mente som bodde rett i nærheten og mistet sjøutsikten. (Kilde: Wikipedia).

Vi får håpe at Hamars innbyggere får anledning til å sette seg inn i planene og bli tatt hensyn til.

Trygve Hestad, pensjonist, Hamar

Arkitekten for Norges nye nasjonalmuseum, Klaus Schuwerk, sier i A-magasinet 16. desember 2022: Den dårlige arkitekturen i Oslo for tiden er Barcode. Jeg forstår virkelig ikke hvorfor de ikke dekket jernbanesporene og knyttet den historiske byen til vannet. Barcode er en vegg som stenger ute.

Kan Vold og Holtes bygg bli et Barcode i miniatyr?

Jeg håper ikke det, men da må det tas hensyn til innbyggernes meninger og kommunens administrasjon og politikere må være kompetente og våkne.