Nyt Norge garanterer:

  • At råvarene er norske
  • At bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere det
  • At maten er produsert og pakket i Norge

Tine har nå bebudet at de for en periode skal importere tysk melkepulver som skal blandes i yoghurt og andre melkeprodukter fordi det produseres for lite mjølk i Norge.

De har fått dispensasjon fra kravet om at alt melkepulver i sammensatte produkter skal være norsk. Årsaken til importen er at de har feilberegnet produksjonen og hvor mye melk vi drikker i Norge. I tillegg hevder de at det er vanskelig å fremskaffe ny emballasje.

Norsk matproduksjon profilerer seg på lite bruk av medisiner og sprøytemidler og bedre dyrevelferd enn øvrig europeisk landbruk.

Når Tine har bommet på markedsreguleringen hjemme er tydeligvis matproduksjonen i Europa bra nok!

I HA 11.1 hevdes det at det blir mangel på egg i butikkene og at det må tys til import.

"Jeg tror egg-mangelen kan bli langvarig", sier eggbonde og Farmen-kjendis Halvor Sveen i artikkelen.

Hen mener en av grunnene til egg-mangelen er grepet Nortura valgte å ta for et drøyt år siden. Den gang var det overproduksjon og da valgte Nortura å betale flere bønder for å droppe eggproduksjon.

Bønder fikk 800.000 kroner hver for å la være å ha eggproduksjon i ett år. 13 produsenter fikk 115 kroner pr. høne for å ikke sette inn nye høner i 2023.

Nortura bekrefter at det ble innført såkalte regulatoriske grep for å minske eggproduksjonen.

Dette er eksempler på at dagens landbrukspolitikk og samvirkebedriftenes rolle som markedsregulatorer ikke lenger virker etter hensikten og bør skrotes.

Politikken er tuftet på landbruket og samfunnet vi hadde på 70 tallet. I løpet av 50 år har det skjedd enorme strukturendringer i landbruket som i det øvrige samfunnet.

Nå trengs det en helt ny politikk med nye virkemidler.

I Tines egen undersøkelse i 2023 blant melkebøndene vil 226 avvikle eller redusere melkeproduksjonen de neste fem åra, 200 vil øke og 530 ønsker å fortsette produksjonen som nå.

Dette synes jeg er illevarslende for den norske matvareberedskapen og når vi i tillegg vet at det ikke er økonomi i å slakte gris ved Norturas anlegg på Rudshøgda, men at grisen må kjøres til Tønsberg synes jeg det er relevant å stille spørsmålet;

Har dagens modell med samvirkebedrifter overlevd seg sjøl ?