Neste uke starter FNs årlige klimatoppmøte, men allerede nå er forskere klare på at verden beveger seg på full fart mot, og forbi, 1,5 graders oppvarming.

Heldigvis har vi i Norge og sikkert i kommunestyrene 25 prosent klimafornektere som kan drive med sin fornektelse videre. Ikke støtte seg til forsking eller ta noen av de signaler kloden gir oss med flommer, orkaner, skogbranner, tørke for å nevne noe.

75 prosent, resten av oss, må forholde oss til CICERO. Senter for klimaforskning er Norges fremste institutt for tverrfaglig klimaforskning, som utvikler og formidler ny kunnskap til de som jobber for å løse klimaproblemet.

Heldigvis har Høyre og Arbeiderpartiet gått sammen i min kommune for å skape et flertall i kommunestyret, de påstår at de er styringspartier. Ja, de styrer seg godt inn i inhabilitet, me too og mange andre krumspring. Som er med å skape en fantastisk bra tillit mellom folkevalgte og folket. Men hvem skaper ikke fadeser om dagen, ja MDG har vel fortsatt rent mel i posen.

Mens ordfører fra Høyre svarer så fint til interpellanten fra KrF i kommunestyret om hvordan klimatilstanden i kommunen igår, at ja vi skal prøve å unngå 1,5 graders global oppvarming.

Les også

På tross av at «kloden koker» kom kulda allerede nå

Så en dag etterpå kan vi lese at vi klarer nok ikke å holde oss under 1,5 grader målet. Da er det jo betryggende at H, AP, SV har søkt støtte i KRF, som har tatt på seg klima hatten i guds navn. Posisjonen i Ringsaker kunne ha gjort det samme som Innlandet fylket, der AP og H søkte støtte i Miljøpartiet De Grønne.

Så mens Ringsaker KrF løfter klimasaken for åpent kommunestyre til ordfører de har samarbeid med. Blir jo dette en farse, at posisjonen skal fronte fra talerstolen sine bekymringer for klima, når realiteten er at posisjonen har flertall og kan når som helst gjøre klimatiltak i kommunen hvis de ønsker.

Så mens vi venter på mer enn tomme ord, får vi håpe at posisjonen kan gjøre om noe av alt det vannet som kommer over oss i fremtiden til vin.

Nå skal jeg ikke påstå at det er hverken enkelt eller populært å komme med «alle» klimatiltak som monner. Politiske rolle er å være passe populær, spesielt rundt valgtider. Så nå har det nye teamet i Ringsaker minst et år på seg til å bli upopulære på, før de må snu god siden til. Så kjør på, vi har tallene, dere har flertall i Innlandets mest folkerike kommune. Eventyrlige muligheter.

Så skal det også sies, at Ringsaker kommune rår ikke over alle virkemidlene, men når ordførerens parti har hatt statsminister i 8 år og varaordfører har statsminister nå, ja da skulle de ha nokså gode kontakter.

Ordfører og varaordfører er jo frikjøpt med mye bedre lønn enn de hadde før, så litt mer kan man jo forvente at de står på for miljø og klima enn å sende guds mann fra KrF til å løse menneskeskapt klimaforandring.

Som i seg selv er litt ironisk, siden troen sier at mennesket er skapt som et avbilde av Gud selv. Litt usikker hvordan dette er, men kanskje noen tror at det er gudeskapte klimaforandringer.

Resten av oss og ikke minst kommende generasjoner må faktisk leve med de klimaforandringene som vi har tullet oss godt inn i. Så min store bønn til de som sitter med makta, ta de upopulære valgene for oss innbyggere og kommende generasjoner. Dere slipper å vente på lønn i himmelen. Ringsaker MDG oppfordrer posisjonen til å prioritere beredskap, flomsikring og matproduksjon.

I 2027 er det kommunevalg igjen, da er det tre år til Ringsaker kommune skal være klimanøytral. Da gleder jeg meg til å se hva de som har makta nå har fått til i vår kommune.