Det er historie overalt i år; byjubileum og nytt historiesenter.

Da passer det med ny oppmerksomhet omkring gamle hus på byplanens vestgrense; Vestregate og Vestbyen. Her er åtte hus vernet, begrunnet i områdekarakter. Men eier av vernet villa fra 1890 tallet, Vestregt 34, fikk i 2022 grønt lys av formannskapet til å starte planprosess mtp riving og bygging av blokk.

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) har sagt at Hamar ikke har noen gamleby, men noen «lommer av gammel bebyggelse».

Nevnte område er en av disse lommene.

Dersom ikke rivningen av nr 34 stoppes i det nye kommunestyret, spår jeg totalendring i Vestregateområdet nord for Grønnegata. Huset ligger på toppen av mjøsamfiet i Vestbyen. Eiendommen er nøkkelen til områdets karakter. Som en følge av en rivetillatelse antas vernet å falle også for de resterende hus. Da er en kile slått inn i det grønne beltet rundt sentrum.

Uro har preget nabolaget i flere år nå. Vi som har forholdt oss til og forsvart vernet ønsker ro. Berørte instanser (naboer, velforeningen, fortidsminneforeningen, Innlandet fylkeskommune og Statsforvalteren – og kommunens egen fagetat) går inn for fortsatt vern.

Området er lyst og luftig og en kontrast til Hamars tettest befolkede område, naboene i Bryggerikvartalene. Nye kommunestyrerepresentanter bør ta en tur og ved selvsyn merke seg eiendommens plassering, og se den i lys av kulturminneplanen.

Rives huset, er gevinsten 10 nye leiligheter - i tillegg til byens allerede 2000 planlagte! Tapet er åpenbart og samsvarer ikke med forventningene til en historisk by. Vestregt 34 er for øvrig på Fortidsminneforeningens rødliste. Bevaring og byutvikling er ikke motsetninger.