Grønn Framtid er en tilskuddsordning som kan gi støtte til tiltak som fremmer verdiskaping, sysselsetting og omstilling samtidig som tiltakene skal har positiv virkning på klima og miljø. Nå har det vært en tredje evaluering av denne ordninga, som først var i Oppland før den også ble utvidet til Hedmark.

Hovedfunnene i evalueringa for de siste to årene er at Grønn Framtid skaper næringsaktivitet som ellers ikke ville blitt realisert. Den bidrar blant annet til redusert klimagassutslipp, bedre utnyttelse av både råstoff og avfall og klimatilpasning.

Den har vært avgjørende for å skape anslagsvis 13 nye arbeidsplasser og bidrar til sikring av arbeidsplasser og verdiskaping. Og, ikke minst, Grønn Framtid gir en god avkastning på en relativt beskjeden investering per prosjekt. Ordningens lave inngangsterskel, fleksibilitet og smidige driftsmåte trekkes frem som fordelaktig.

Grønn Framtid har vært godt mottatt både av næringslivet, og da spesielt mindre foretak som en lavterskelordning. Ordninga treffer bredt i hele Innlandet, er lett å forstå og har fokus på nettopp – en grønn framtid.

Da ordninga ble opprettet i sin tid i Oppland var det et stort poeng at det skulle være lett å søke på med «èn dør inn». En enkel, fleksibel og lite byråkratisk søknadsordning som skulle mobilisere gode og innovative folk eller bedrifter til å ikke brenne inne med gode ideer.

Denne ordninga, som nå er godt kjent i hele Innlandet, vil flertallet avvikle. Det ble først kutta 3 av 6 millioner i fylkesbudsjett i påfyll til fondet, og nå i saka under evalueringa i fylkesutvalget peker flertallet på at dette skal inn under Innlandsporteføljen.

Dette mener vi blir helt feil. Innlandsporteføljen skal løfte fram de viktigste grønne innovasjonsprosjektene i fylket som har størst mulighet til å lykkes med eksport og verdiskaping. Mens Grønn Framtid skal dyrke frem underskogen som på sikt kan plukkes opp av nettopp Innlandsporteføljen.

Vi mener at Grønn Framtid viser gode resultater, er en brei ordning som treffer hele fylket og er godt kjent og enkel å kommunisere. Derfor bør denne ordningen fortsette for å få frem de gode ideene og tiltakene uten en omfattende og byråkratisk søknadsordning.

Når noe fungerer så godt som dette, avvikler vi det ikke!