Det er store valg som skal tas, og enormt mange muligheter. En av mulighetene er naturbruk.

Ved å velge naturbruk får man en variert hverdag bestående av både praktisk og teoretisk læring. Naturbruk byr på læring i varierte omgivelser, i skogen, i fjøset, på verkstedet og inne i klasserom.

Dette gjør skolehverdagen innholdsrik, motiverende og givende. Variasjonen gjør at alle finner sine arenaer hvor man kan føle mestring og lære mye nytt.

Viktige temaer i dagens samfunn er blant annet bærekraft, beredskap, selvforsyning og dyrevelferd. Ved å gå naturbruk får man et godt grunnlag for å lære mer om dette og man kan være med på å påvirke fremtiden, og finne bedre løsninger.

Etter å ha gått på naturbruk har man mange muligheter videre. En av mulighetene er å gå tre år på naturbruk for å bli agronom, en annen mulighet er å bli lærling som for eksempel skogsmaskinsjåfør eller som hovslager.

Elever på naturbruk har også muligheten til få generell studiekompetanse og realfag, dette kan man også gjøre etter endt agronomutdanning eller lærlingtid.

Med generell studiekompetanse har man mange muligheter for videre utdanning på høyskole eller universitet, både innen grønne fag eller helt andre studieretninger. Man har altså like mange muligheter for videre utdanning om man velger å gå naturbruk, som de som velger å gå studiespesialisering.

Naturbruk på CV-en gjør at man skiller seg ut når man skal søke jobb.

I Innlandet er det fire forskjellige skoler hvor man kan gå naturbruk; Jønsberg, Lena-Valle, Storsteigen og Sønsterud. Jeg har selv gått både naturbruk og påbygg på Jønsberg videregående skole.

Etter fire år på Jønsberg gikk jeg ut med agronomutdannelse, generell studiekompetanse, realfagskompetanse og mange vennskap jeg kommer til å ta med meg resten av livet.

Naturbruksskolene i Innlandet har også internater som elevene med lang reisevei kan bo på. Dette gjør at man blir veldig godt kjent med medstudenter og stifter mange nye vennskap.

Jeg vil anbefale alle som ønsker en variert, lærerik og sosial hverdag å søke på naturbruk før 1. mars.

Naturbruk er en fremtidsrettet studieretning som gir kunnskap og erfaring man får bruk for i fremtiden, uansett hva man skal jobbe med. Vi trenger flere unge som velger en fremtid med grønne fag, lykke til med søkingen!