Den siste tida har det blitt tydelig for oss alle at det er liten eller ingen forutsigbarhet og langsiktig tenkning i norsk naturforvaltning. I tillegg er naturens rettsvern svært svakt. Selv ikke et naturreservat er varig vernet. Da må naturen tape.

NRK har dokumentert 44 000 inngrep i natur i norske kommuner mellom 2017 og 2022. I realiteten er det mange flere, fordi hogst og vindindustri ikke er regnet med. Hvis vi regner naturtapet i antall fotballbaner, forsvinner det én bane i timen.

Mange av disse inngrepene skjer i kommuner i Innlandet. Her er noen eksempler:

Lillehammer kommune har vedtatt reguleringsplan for ny E6 gjennom Lågendeltaet naturreservat. Regjeringen har velsignet vedtaket ved å oppheve vernet i en stripe gjennom deltaet. Nye Veier hogger i skrivende stund skog for å gjøre traseen klar.

Engerdal kommune legger til rette for enda mer fornøyelseskjøring med snøskuter, i strid med naturmangfoldloven og motorferdselloven. I områdene finnes både brunbjørn, jerv, fjellrev og lirype.

Vang kommune i Valdres ønsker at det i Tyin–Filefjell området skal tillates bygging av fritidsboliger i stort omfang de neste årene. Tyin Filefjell AS er i gang med reguleringsplan for utbygging av 2000-3000 nye fritidsboliger, hoteller, servicefunksjoner og skianlegg.

I planområdet er det registrert mange ansvarsarter og rødlista arter, og utbyggingen skal legge beslag på sårbar natur helt opp mot snaufjellet.

Skjåk kommune vil tillate Grotli Utvikling å bygge 30 nye fritidsboliger i et helt nytt felt 40–200 meter unna et definert villreinområde. Dette til tross for at det er ledige tomter til fritidsboliger i Skjåk.

I Grue kommune vil LandInfra Energy legge beslag på 3400 dekar skog, dyrkbar mark og myr for å bygge Domma solkraftverk.

Vågå kommune lar seg snuse på av Fred. Olsen Renewables som har lagt fram planer for vind- og solkraftverket Vågå energipark. Området ligger i snaufjellet, er på 20 000 dekar og skal gi plass til 47 vindturbiner i villreinens nærområde.

Det offentlig eide selskapet Zephyr vil bygge Land–Hadeland–Toten Vindkraftverk med 50 turbiner i kommunene Søndre Land, Gran og Vestre Toten. Planområdet er på 63 000 dekar og dekker store deler av åsen mellom Einavatnet og Randsfjorden.

Dette er bare et lite utvalg. Hvis alle inngrep – fullførte, påbegynte og planlagte – skulle tas med her, ville lista nærmest bli uendelig.

Vi kan ikke fortsette å forbruke natur. Vi ødelegger livsgrunnlaget vårt og stjeler naturopplevelser fra framtidige generasjoner. Vi kan ikke fortsette å ofre naturen på den kortsiktige profittens alter.

Naturen er vår fells arv, og det er brutalt å svi av hele arven i løpet av en generasjon eller to.

Vi trenger et nasjonalt naturløft av dimensjoner. Vi må heretter ha høy bevissthet når vi forvalter våre arealer. Vi må redusere forbruket vårt, og grå arealer må utnyttes før vi tar hull på nye, grønne arealer. Innlandet kan gå foran og være en ledestjerne i dette arbeidet.