Oliver Kvarberg fra Sp nevner meg som varaordfører spesielt i en artikkel om 14 sykehjemsplasser på Sundheimen. Jeg vil benytte anledningen til å ønske Oliver og alle andre ei riktig god jul, og samtidig utdype mine tanker om omsorgstjenestene i Ringsaker kommune.

Oliver reagerte på at jeg ikke ble med på en omvisning på Sundheimen ifb. med at jeg snakket med tillitsvalgte. I Ringsaker har vi hatt som tradisjon at enkeltrepresentanter ikke reiser ut på befaring hos enheter i kommunen.

Befaringer gjøres av alle i et utvalg, slik at politikerne i utvalget deltar og får samme informasjon. I forbindelse med valgkamper har partiene bedt om å få besøke enheter i kommunen, men da har dette på forhånd vært avklart med ordfører.

Av nevnte grunn var jeg usikker på om det var riktig av meg å reise ut på Sundheimen, men jeg takket ja til en samtale med tillitsvalgte. Hun tilbød meg i tillegg en omvisning, noe jeg takke nei til. Det ville for meg vært en befaring.

De to sakene som ble diskutert i kommunestyret; sykehjemsplassene på Sundheimen og basene for hjemmetjenesten, viser begge dilemmaet og utfordringene i omstillingen for å møte framtidig behov innen pleie og omsorg.

Knappheten vil være på faglige ressurser. Det vil rett og slett ikke være nok personer til å utføre dette viktige arbeidet, hvis ikke vi greier å omstille og tilpasse tjenesten til framtidens behov og ressurser.

I Ringsaker har vi åtte rom (en avdeling) på Brumunddal sykehjem som er nyoppusset og ikke bemannet opp, plassene er altså ikke i bruk. På Nes sykehjem er det elleve rom som ikke er i bruk. Det nye sykehjemmet i Moelv får 60 plasser. Det er åtte flere plasser enn det er på Ringsaker sykehjem i Moelv i dag.

I saken om avlastningsplassene på Sundheimen forsto jeg saken som at de 14 plassene skulle avvikles for at ressursene skulle kunne brukes til å åpne avdelingen i Brumunddal og de nye plassene i Moelv, totalt 16 plasser. Det er nå bestemt at denne saken skal utredes politisk.

I samme sak bes det om en vurdering av om Sundheimen kan utvikles til et senter for demensomsorg. Slik kan vi få bedre kjennskap til bakgrunnen for forslaget, og kan vurdere dette i en helhet.

Det er tidligere også bedt om en sak der en vurderer bruken av hele området på Sund, et stort flott område på Helgøya. Den saken håper jeg kommer i løpet av neste år.

Området ble tatt i bruk av Toftes Gave på 1800-tallet til et barnehjem, senere har som kjent området blitt brukt til HVPU-reformen og innenfor pleie og omsorg.

Vi er nå, som nevnt innledningsvis, inne i en tid der vi må omorganisere hvordan pleie og omsorg gis til våre innbyggere. Det handler om å styrke hjemmetjenester, og få på plass noe bemanning, for eksempel nattevakter, på noen av omsorgsboligene for å gi mer omsorg og trygghet for de som bor der. Dette betegnes gjerne som trygghetsleiligheter eller omsorg+.

Da mener jeg det er riktig å vurdere om deler eller hele området på Sund kan brukes til andre formål som kan øke både aktivitet og bosetting på Nes. Turisme sammen med landbruk er to store styrker som hele Nes området har. Kan vi få enda mer ut av både landbruket og turismen?

Basen til hjemmetjenesten i Brumunddal er nå lokalisert på to av stuene ved omsorgsboligene ved Tømmerli. Disse skal selvsagt kunne brukes av beboerne, og en må derfor finne nye lokaler til basene.

I den forbindelsen er det naturlig å se på hvor mange baser hjemmetjenesten trenger, og hvordan vi sikrer at alle innbyggere får den tjenesten de har behov for på en best mulig måte.

Dette mener jeg at administrasjonen og tillitsvalgte sammen med ansatte i tjenesten er bedre egnet til å finne ut av enn vi politikere. Nå skal dette også utredes politisk via utvalg for omsorg. Da er det viktig å lytte til fagfolkene i administrasjonen, tillitsvalgte og ansatte.

Vi går inn i et spennende nytt år, 2024, hvor jeg håper alle greie å løfte blikket og tenke langsiktig for utviklingen av pleie- og omsorgstjenesten i vår flotte kommune.

Jeg vil avslutte med å ønske alle ei god jul og et riktig godt nytt år.