Årsmeldinger bærer tallfesta bevis på at almenninga har vært godt driftet og styrt i mange år. Vi har litt «peeng på bok» og generelt god kontroll på kjerneområdene for ei almenning.

Vindkraft er jeg derimot sikker på at vi som almenning på indre østland ikke skal inn på. Hensynet til naturmangfold, spesielt i form av almenningenes sammenhengende areal med mye gammel og til dels urørt natur må forvaltes med klokskap.

Jeg ønsker og håper at vi tar hensyn til dette uten å utrede den «unike muligheten» vindpusta på Østlandet kan gi. Jeg tror det blir svært vondt for lokalpolitikken å takke nei til en potensiell inntektskilde.

Utredninger tilpasses det man vil, og jeg tviler på at hensynet til natur vil velte «drømmen» om vindkraft nå som «strømkrisa» i regi av ulike profitører på energi har skapt «den perfekte stormen».

Ingen har empiri for framtida. Vi har historien og dagens situasjon, men er det slik at alt skal være lov rundt framtidig energikrevende energi i Norge?

Av flere grunner mener jeg at energibransjen er et område vi skal styre unna. Energibransjen sier at vi skal gjennom den største omstillingen noensinne, men hva vil det koste? Og hva vil det gi oss og ressursgrunnlaget vi skal forvalte?

Vil vi som almenning være med på å tilrettelegge for at de mest kraftintensive aktører kan velge Norge som lokasjon?

Å se på antall arbeidsplasser pr. ønsket MW burde være et punkt som vektlegges svært sterkt i tildelingen av strøm av Statnett, men det er ikke gitt noen politisk styring på hvem som prioriteres. Jeg oppfordrer styret til å gjøre noen egne refleksjoner rundt dette.

Jeg observerer at det er profitørene på det grønne skiftet som leder an og presser på i politiske fora, og i dette tilfellet Stange Almenning med vindkraft på fellesskapets grunn.

Jeg oppfordrer også styret i Stange Almenning til å vurdere hvilke uavhengige instanser innenfor det grønne skiftet generelt, og landbasert vindkraft spesielt, styret har basert seg på så langt.

Jeg er ganske sikker på at det er vanskelig å finne uavhengig dokumentasjon her.

Jeg setter pris på et aktivt styre som deler informasjon med sine eiere. Eiermøtet på Herredsvang 20. februar i år overbeviste meg om følgende: En beslutning om vindkraftutredning kan ikke tas av styret alene uten å lytte til eierne.

Vindkraft er svært omdiskutert, så jeg vil også oppfordre eiere til å ta lokalbefolkningens meninger med i beslutningsgrunnlaget. I fall ikke styret selv eller andre bruksberettigede har meldt inn dette, så er saken med dette brakt inn på årsmøteagendaen 2024.

I beste mening for framtida,

Anders Dahl

Bruksberettiget på 78/1,

Gillund nordre, Stange