Russlands fullskala angrepskrig mot Ukraina har satt atomsikkerheten under press. Enkelte steder i landet har myndighetene mistet kontrollen over radioaktivt materiale som en direkte følge av okkupasjonen.

Det øker risikoen for alvorlige atomhendelser og for at radioaktivt materiale kommer på avveier.

En atomhendelse i Ukraina kan få store ringvirkninger i Europa og for Norge. Det er i Norges interesse å samarbeide på dette feltet. Derfor har vi styrket det allerede godt etablerte atomsikkerhetssamarbeidet med Ukraina, og vil fortsette innsatsen fremover.

Med Norges støtte bidrar vi til å sette ukrainske myndigheter i stand til å redusere risikoen for atomulykker og hendelser som gir radioaktive utslipp. Vi bidrar også til å redusere risikoen for at radioaktivt materiale kommer på avveier og havner i feil hender.

For å hindre smugling og tyveri, er det særlig viktig å øke sikkerheten ved anlegg og kjernekraftverk og å styrke grensekontrollen i regionen.

I 2023 økte Norge støtten til atomsikkerhet i Ukraina med 250 millioner kroner gjennom regjeringens Nansen-program.

100 millioner gikk til IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået), blant annet for å sikre deres tilstedeværelse i Ukraina, mens 150 millioner ble administrert av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

I løpet av 2023 har norske myndigheter bidratt med rundt 180 millioner kroner til ulike initiativ for å styrke atomsikkerheten i Ukraina, i tillegg til midler gjennom IAEA. Flere av initiativene har foregått i samarbeid med andre lands myndigheter og internasjonale organisasjoner.

Vi har blant annet støttet arbeidet med å bygge opp infrastruktur og styrke atomsikkerheten i Tsjornobyl etter den russiske herjingen i krigens første måneder. Vi har anskaffet utstyr og reservedeler for sikkerhetstesting ved tre kjernekraftverk.

Vi har bidratt til opplæring og trening av nødetaten i Ukraina, slik at de kan håndtere en eventuell hendelse med radioaktive utslipp. Vi har styrket ukrainske grensekontroll-myndigheters kapasitet til å avdekke og håndtere radioaktive kilder på avveier.

Og ikke minst samarbeider vi tett med den ukrainske atomsikkerhetsmyndigheten, blant annet for å forberede for regulatorisk kontroll over Zaporizjzja kjernekraftverk når de russiske styrkene en gang trekker seg ut.

Atomsikkerhet angår oss alle. En alvorlig atomhendelse i ett land, vil få konsekvenser langt utover landegrensene. Derfor gjør norske myndigheter vi det vi kan for å styrke atomsikkerheten i Ukraina.