Hedemarken Forsvarsforening er bekymret for at opptrappingen er altfor beskjeden.

Det er en reell fare for at Norge i fremtiden kan bli utsatt for alvorlige krisesituasjoner og militær aggresjon. Vi har ikke en tilstrekkelig forsvarsevne til å håndtere disse, og det tar lang tid å bygge en økt kapasitet. Derfor må den nye langtidsplanen for Forsvaret ivareta de anbefalingene som er gitt. Det er også viktig at det blir en så stor politisk enighet som mulig om denne planen for at den skal bli realisert.

Forsvarskommisjonen og Forsvarssjefen har vært meget tydelig på at Forsvaret er for lite for å avskrekke og for å ta opp kampen i tilfelle angrep. Budsjettforslaget for 2024 og budsjettutsiktene videre fremover, er ikke tilstrekkelig for å oppfylle anbefalingene.

Så lenge Putin-regimet har makta i Russland, vil Russland være en trussel. Selv om landet for øyeblikket ikke har tilstrekkelig kapasitet for aggresjon i nord, har landet vist at det kan modernisere de militære styrkene. Det kan skje igjen.

Terrortrusselen har ved flere tragiske hendelser vist seg å være en annen fare for Norges sikkerhet. Cyberangrep mot militære såvel som sivile mål er en annen trussel som kan true vårt samfunn.

Det vil ta lang tid å øke den norske militære kapasiteten. Materiell og forsyninger skal anskaffes, og rekruttering, utdanning og øving av personell tar tid. Opptrappingen bør derfor bli vesentlig større og starte nå.

Både Finland og Sverige er snart Nato-medlemmer. Dermed er Norden ett felles område i Nato som alle landene må bære tyngden med å forsvare, inklusive Norge.

Disse forholdene er årsaken til vår bekymring og for at det er nødvendig med en opptrapping i tråd med Forsvarskommisjonens anbefalinger. Arbeidet med den nye langtidsplanen er den første muligheten til å vise politisk handlekraft.