DN publiserte 03.04.2023 en artikkel med overskriften «Norge har ikke forsvar mot Russlands raketter: - Alvorlig sier eksperter».

Tormod Heier ved Stabsskolen mener det er en militærfaglig bekymring, men tror ikke Russland kan utgjøre noen trussel mot Norge på mange år.

Jeg mener det er et sikkerhetsdilemma som må diskuteres i Stortingets utenriks og forsvarskomite i 2023.

Videre mener jeg at det ikke er i Norges interesse å føre en isolasjonspolitikk ovenfor Russland slik det nå kan fremstå. Det bør være en trygghet og sikkerhet i Forsvaret at de er motstandsdyktige og at man har en allianse man kan stole på og få hjelp fra dersom Norge blir angrepet.

Det er flere årsaker til at Stortingets utenriks og forsvarskomite bør ha et fokus på deres forhold til Russland i 2023. Det er per dags dato ingen flyreiser som selges til Russland.

Norge har i flere år hatt et tett samarbeid med Russland og flere studenter reiser på utveksling til Russland, blant annet fra Universitetet i Oslo hvert semester.

Det er mange nordmenn som har i flere år lagt ut bilder i sosiale medier fra feriereiser i Russland. Jeg mener det er mer bekymringsverdig at det ikke er tilgjengelige flybilletter enn at Norge ikke har forsvar mot Russlands raketter.

For å kunne fortsette å ha et godt samarbeid med Russland, på mange områder, for mennesker i jobbsammenheng og vennskapelig i fritiden bør det være mulig å komme seg til og fra Norge og Russland med fly.

Det er samtidig avskrekkende å ha privat og personlig kontakt med russere, for sivile, fremfor å minimere samtalen til det militærfaglige.

Det er betydningsfullt å skille mellom befolkningen i Russland og krigen som føres i Ukraina. Tromsø avsluttet i 2022 deres vennskapsbyavtale med tre byer i Russland og det er flere kommuner som har opprettholdt sine vennskapsbyavtaler.

Dersom vennskapsbyavtalen brytes for å presse Russland til å stoppe krigen i Ukraina bør dette følges opp videre og befolkningen både i Norge og Russland bør beroliges og bli gitt en forklaring på hvorfor de skal involveres i et slikt press.

Det bør være mulig å opprettholde fysisk kontakt med mennesker i Russland selv om myndighetene i Russland har erklært krig mot Ukraina.

Det er flere land hvor det er mulig å fly til fra Norge, selv om landet er delaktig i krig i et annet land.