Verden og Norge trenger å utvikle de nye typene, mindre kjernekraftverkene, som over tid kan bli lønnsomme på relativt moderate priser ut til forbruker.

Verden er kun i startfasen med å utvikle og masseprodusere disse modulene, som settes sammen til en helt ny generasjon kjernekraft. Det er skissert at denne nye generasjon kjernekraft vil bli på størrelse med Molde Stadion.

Veldig mange ønsker ikke å ta inn over seg ny teknologi og løsninger, men er uansett argumenter fast bestemt på at kjernekraft vil man uansett motforestillinger ikke ha for enhver pris.

Men det er grunn for oss alle til å vise litt nysjerrighet og teste ut om ny teknologi kan gi noe av svarene som skeptikerne har vært opptatt av.

Det som er helt sikkert er at kjernekraft er en mye renere energiform enn kull og olje, som i tillegg fører til global oppvarming. Kjernekraft vil bremse den globale oppvarmingen og nærmest være nøytralt i driftsfasen.

Dette faktum er svært tungtveiende for verden, samlet sett, på kort- mellom- og lang sikt. Det er ikke mulig å fase inn nok fornybar kraft i form av dyre vindmøller til havs, eller med ekstreme inngrep på landsiden.

Det er nå på høy tid å vende pessimisme rundt kjernekraften, til det positive bidraget det er og fortsatt kan være i bekjempelsen av global oppvarming.

Ole Alfstad, Samfunnsviter, Hamar

Motstandere av kjernekraft bør alle innse at dette i praksis betyr at man gir avkall på en av de beste metodene for å bremse og hindre den globale oppvarmingen.

Bare ren energisparing er en bedre metode!

Noen land får mer enn halvparten av energien fra kjernekraft, for eksempel Ukraina og Frankrike, og andre land bygger stadig flere kraftverk.

Frankrike planlegger svært mange nye kjernekraft for fremtiden, som vil gjøre Frankrike til noe av det reneste utslippslandet i Europa. Franskmennene er pragmatiske, praktiske og handlekraftige, og ser at deres mulighet til å få ned klimautslippene går via kjernekraften.

Det er ikke minst i Kina og Asia det virkelig monner i klimaregnskapet, ved at disse landene tidligst mulig kan fase ut særlig kull, men også olje. Kina, med sine 1,4 milliarder mennesker, har innsett at det må sikres tilstrekkelig kjernekraft for sin befolknings vekst og velferd.

Hva vi gjør i Norge har, brutalt sagt, ingen som helst betydning for den store utslippsligningen i verden.

Men Norge bør gjøre sitt, men det er ikke nødvendig å - kun - satse på dyre, subsidierte og inneffektive tiltak, slik det kan se ut som er populært i Norge i dag.

Det redder ikke verden! Jovisst er det bra vi handler i Norge, men gjerne uten den sedvanlige hybris og moralismen som så lett ligger for mange i det kjære landet vårt.

Norge kan komme langt med vannkraft og fornybar, men må veie enorme naturinngrep opp mot de fordelene det er å få inn kjernekraft for å verne den norske og unike naturen. Via utenlandskablene importerer Norge allerede kraft, fra særlig kull- og atomkraft.

Forskjellen er bare at elektrisiteten ikke produseres i Norge. Og dobbeltmoral er som kjent ofte dobbelt så bra! Men i verden er det over 1 milliard mennesker som ikke har adgang til strøm.

Disse kan neppe forventes å godta, i lengden, det utenforskapet de er satt inn i. Verden har allerede i dag et enormt energibehov, og alle fremskrivinger viser at det bare vil vokse. Da gjenstår det bare å finne de mest effektive energiformene som ikke medfører uønskede utslipp eller sliter urimelig på vår dyrebare natur.

Kjernekraft er helt overlegen på de fleste parametre. Kjernekraft er dessuten den aller sikreste energiformen vi har, med klart færrest døde per produsert enhet.

Den irrasjonelle frykten for kjernekraft kan sammenlignes med de som gladelig kjører bil på landeveien, men ikke tør å fly på grunn av frykt for ulykker. Ny teknologi viser lovende muligheter for faktisk å videreforbrenne det radioaktive avfallet, slik at restavfallet minimeres kraftig.

Ser man litt i bakspeilet ser man raskt at teknologien har gitt svar på problemer vi ikke trodde kunne løses.

Dette vil skje med kjernekraften og håndteringen av avfallet også. Norge har dessuten særlige forutsetninger for trygg lagring og håndtering av radioaktivt avfall. Vi har ubegrensede fjellressurser som er stabile, trygge og som vil stå i uminnelige tider.

I Norge er det nå kommet opp en debatt om kjernekraft som kan synes å være noe mindre kolerisk enn tidligere.

Her kopler man utslippsreduksjoner, naturvern, ny teknologi, småskalakraftverk, tap av artsmangfold til de mulighetene som ren energiproduksjon vil føre med seg. Det er bra!

Må også si jeg ble litt glad da jeg så at selveste Kristelig Folkeparti kunne tenke seg mulig kjernekraft i Norge. Kristelig Folkeparti går i front for fremskrittet! Da er vi kommet langt, - tenkte jeg.

Det er nå på høy tid å vende pessimisme rundt kjernekraften, til det positive bidraget det er og fortsatt kan være i bekjempelsen av global oppvarming.

"Vend ansiktet mot solen, så ser du ikke skyggene" (Helen Keller)