Det er forslag om 13 nye råd fra Helsedirektoratet leser jeg i avisa nå i april. Kosten som anbefales skal nå hovedsakelig være plantebasert, og minst fem porsjoner grønnsaker og frukt bør må vi spise daglig.

Likeså fire porsjoner fullkornprodukter hver dag. Meieriprodukter med mye mettet fett som fløte, fet ost, helmelk og smør, bør begrenses. Likeså bør sukker og salt begrenses.

Fisk 2-3 middager i uken eller tilsvarende dette på brødskiva. Så må en velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Inntaket av kjøtt bør reduseres. Vann som drikke.

Kosttilskudd unødvendig for de fleste. Dette er noe av hva jeg mener å ha oppfattet angående dette forslaget som skal være nytt.

Men har vi ikke hørt dette før? Her i Norge er det mange som er plaget av autoimmune sykdommer, og i boken som Sofie og Erik Hexeberg ga ut i 2019, skriver de at en kan spise seg friskere med riktig mat.

Så hvordan passer en slik kost på dette? For å ta fett først: «Fett er viktig for alle kroppens celler, er en god energikilde og smaker og metter godt».

Det overordnede mål for norsk jordbruk er vel matsikkerhet og landbruk over hele landet. Vi bor jo være mest mulig selvforsynte.

Anna Kathrine Kristiansen, Pensjonist, Moelv

Dersom du spiser mager mat som kyllingfile, torsk og reker, bør du øke fettmengden i tilbehøret. Allerede i 2011 innså våre myndigheter at det ikke finnes noen sammenhegn mellom folks totale fettinntak og hjerte- og karsykdom.

Likevel hevder de hårdnakket at vi bør bytte ut mettet fett med flerumettet fett. Der kan det være mye uenighet», skriver de i boka si.

De skriver også at i tillegg til fet fisk, er melkeprodukter den viktigste kilden til jod. De forteller også at«kjøtt fra dyr som i hovedsak har beitet på gress, inneholder mer omega 3 fett, enn dyr som bare spiser kraftfor.

Viltkjøtt har den beste proteinkilden. Får en ikke tak i det, velger en i stedet storfekjøtt, lam, svin, kylling eller kalkun. Velg den med mest kjøtt og fett (!), og færrest karbohydrater. Innmat og blodmat er proppfull av næringsstoffer.

Les også

Noe av det mer fornuftige regjeringen kan gjøre

De mellomlange fettsyrene i kokosnøtten er lettere å fordøye enn annen fett, og er derfor spesielt bra ved skadet tarm. Bruk helst økologisk kokosmelk uten tilsetningsstoffer».

Som vi ser er mye av dette motsatt av de foreslåtte helserådene fra myndighetene. Det er vel også motsatt av det som passer norsk jordbruk.

Det meste av det dyrka arealet vårt er best til gras, og vi har store beitemuligheter i utmarka. Erstatte noe av poteten med mer søtpotet som de anbefaler, passer ikke i det norske klimaet.

Jorda må være god og varm før søtpoteten kan settes. Kjøtt og meieriprodukter er vel kjernen av hva som er naturlig kosthold i Norge, sammen med kornprodukter og poteter.

null.

Det overordnede mål for norsk jordbruk er vel matsikkerhet og landbruk over hele landet. Vi bor jo være mest mulig selvforsynte.

Skal kjøttforbruket ned, bør det være det kjøttet som importeres og ikke ta fra bøndene hovednæringen sin som er kjøtt og melk. Statens jordbruksoppgjør er viktig for bøndene, det bør ikke kuttes i det som bønder og småbrukere forlanger som det jo ofte er blitt gjort av det jeg kan huske.

Som det har vært nå har jo matproduksjon for mange bare vært en binæring. Bruk på bruk har vært og blir fortsatt nedlagt.

De fleste bønder henter hovedinntekten sin fra annet arbeid og subsidierer egen drift med tid og penger. Dette er jo ikke bra med tanke på mer selvforsyning som er ønsket.