I fjor ble det presentert nye nordiske ernæringsanbefalinger som legges til grunn for kostholdsråd fra norske helsemyndigheter. Disse vil komme i 2024. I tillegg til helse er nå miljø og bærekraft elementer som det skal tas hensyn til.

Kostholdsanbefalinger er viktige fordi de vil få konsekvenser for blant annet offentlige innkjøp, retningslinjer for mat i barnehager, pensum i skolen mm. I tillegg kan det gi føringer for prioriteringer i landbruks- og matpolitikken.

Bærekraftige kostholdsråd bør ta utgangspunkt i hvordan et land kan fø sin egen befolkning på landets egne ressurser på en måte som fremmer god helse for befolkningen og holder jorda i hevd.

De nordiske anbefalingene knytter bærekraft først og fremst til klimagassutslipp. Med dette utgangspunktet blir det anbefalt å redusere inntak av melkeprodukter og rødt kjøtt.

Dette til tross for at disse produktene inneholder næringsstoffer som er viktige for folks helse og at beitedyra er viktige bidragsytere til det biologiske mangfoldet.

Det er i anbefalingene ikke lagt vekt på driftsform. Lavere ytelse og mindre behov for intensiv fòring gir økt bruk av norske ressurser slik som gras og beite noe som er vesentlig i et helhetlig perspektiv.

Anbefalinger om å redusere inntak av kjøtt av helsemessige årsaker er ikke vitenskapelig begrunnet i underlagsmaterialet for de nordiske anbefalingene.

Det negative fokuset på kjøtt har i den senere tida skapt marked for importerte fabrikkproduserte kjøttimitasjoner. Melk blir erstattet av brus og næringsdrikker.

Og poteten er ikke lenger en del av de norske rådene «fem om dagen» til tross for at den har vært en viktig og næringsrik del av det norske basiskostholdet.

Men det er ingen motsetning mellom beitebasert / utmarksbasert kjøttproduksjon og å få folk til å spise mer norsk plantemat. Landbrukspolitikken har en stor utfordring med å tilrettelegge for mer grøntproduksjon i Norge.

Å sikre norsk matproduksjon på norske ressurser og redusere import av mat vil være viktige både for klima og folkehelse og for vår totale beredskap. Vi forventer at norske kostholdsråd legger vekt på dette.