2023 ble et tungt år økonomisk for mange barnefamilier. Fjorten rentehevinger, skyhøy prisvekst, og økonomisk usikkerhet førte til at flere måtte grave dypere i lommeboka enn tidligere.

Likevel var kanskje året som gikk aller tyngst for de som hadde minst å rutte med fra før av. Køene utenfor matsentralene vokste, vi kunne lese at over 150 000 husholdninger i Norge er «ille ute» økonomisk, og ved årets slutt gruet 600.000 nordmenn seg til jul.

Også i år ser fattigdommen ut til å bli en av de største politiske utfordringene vi står overfor i Norge, og det haster å finne en løsning på fattigdomsproblemet.

Gjennom FNs bærekraftsmål har Norge forpliktet seg til å utrydde all fattigdom i landet innen 2030. Skal vi klare det, må politikerne våge å tenke nytt.

Partiene har mange enkeltsaker i sine programmer og alternative budsjetter som helt klart vil kunne hjelpe barnefamilier som sliter økonomisk, men; verken et enkeltparti eller et enkelttiltak vil klare å løfte 110.000 barn ut av fattigdom. Det må løftes i fellesskap.

Derfor vil Redd Barna oppfordre til et tverrpolitisk fattigdomsforlik i 2024. Det er på tide at politikerne legger ideologiske skillelinjer og politiske kjepphester til side, og kommer sammen for å finne felles løsninger.

La 2024 bli året som markerer et historisk vendepunkt hvor vi klarer å stagge den økende familiefattigdommen. De siste tjue årene har andelen barn som vokser opp i fattigdom blitt tredoblet.

Dette har store konsekvenser for barn og unge, både her og nå, og mulighetene de får som voksne.

Politikerne behøver ikke å se langt etter kunnskap å bygge et fattigdomsforlik på. I fjor høst la blant annet Regjeringens egen ekspertgruppe om barn i fattige familier fram den meget faglig solide rapporten En barndom for livet.

I den kom de med en rekke anbefalinger til tiltak som kan forbedre barns levekår, og motvirke familiefattigdommen i Norge.

Hovedgrepet i ekspertgruppens oppskrift for redusert fattigdom er en kraftig økning av barnetrygden. Det ville alene hjulpet nærmere 70.000 barn ut av fattigdom.

Kombinert med tiltak knyttet til barnehage, bolig, skole, fritid og helse, ville denne pakken bidratt til løftetaket som trengs for å få barn ut av fattigdom.

Å inngå et bredt politisk fattigdomsforlik vil koste penger. Men kostnadene av å la være vil bli langt større for samfunnet dersom fattigdommen får fortsette å vokse, og gå i arv mellom generasjoner.

Nå trengs det et felles løft for å løfte barn ut av fattigdom i Norge – en gang for alle.