Skolestrukturen ved de videregående skolene er under revidering, men nesten like viktig for oss, er ny opplæringslov.

Opplæringskontorene er viktige bindeledd mellom skole og lærebedrifter, og som ressurs inn i bedriftene og for rekruttering av lærebedrifter. De er spesielt viktige for at små bedrifter skal kunne påta seg ansvaret for lærlinger og for å sikre læreplasser.

Et klart flertall av læreplassene i Norge er i privat sektor og i konjunkturutsatte bransjer, og det er derfor nødvendig med et tett og godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, fylkeskommunene og opplæringskontor for å lykkes med fag- og yrkesutdanningen i Norge. Opplæringskontorene spiller en viktig rolle her.

Opplæringskontorene var i fare for å bli svekket i departementets lovutkast, men dette ble justert under stortingsbehandlingen, slik at Opplæringskontorene fremdeles ivaretas i loven.

Opplæringslovensom slår fast at opplæringskontorene kan være part i lærekontraktene og motta tilskuddene på vegne av de 80 prosent av lærebedriftene de representerer.

Opplæringskontorene binder skolen og arbeidslivet sammen, utover den direkte oppfølgingen av lærlingene. Rollen som bindeledd er viktig for å formidle lærlinger og rekruttere flere lærebedrifter.

Komiteen viser til at læretilskuddet i dag kan utbetales til de som er part i opplæringskontrakten med lærlingen. Komiteen mener at det også fremover må være slik at bedrifter kan avtale at tilskuddet tildeles via et opplæringskontor når lærebedriften er tilsluttet et opplæringskontor.

På Stortinget var tverrpolitisk enighet om at opplæringskontorenes rolle skulle styrkes i lov og forskrift og at kontorene fortsatt skal være en part i lærekontraktene og kunne motta tilskudd. Dette må også gjenspeiles i forskriftene.

Opplæringskontorenes viktige rolle må ivaretas, også i forskriftene.