«Kvinne, liv, frihet»-protestene oppsto i Iran høsten 2022, men undertrykkelse rammer langt flere kvinner i mange flere land. På denne 8.mars er det naturlig å trekke fram kvinnene i Afghanistan og Ukraina i tillegg til Iran.

Da den kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Jina Amini døde etter å ha vært i moralpolitiets varetekt, utløste det et voldsomt sinne og frustrasjon blant store deler av den iranske befolkningen.

Protestbevegelsen ble den største siden etableringen av Den islamske republikken Iran i 1979, og utviklet seg raskt til et krav om regimeendring i landet.

Med fare for sitt eget liv fortsetter kvinner og unge mennesker å gå ut i gatene. De trenger vår vedvarende oppmerksomhet og vår støtte.

I Afghanistan sier FN-eksperter at Talibans behandling av kvinner og jenter kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten. Handlingene rettet mot kvinner og jenter av Taliban bør derfor etterforskes som kjønnsforfølgelse og straffeforfølges under internasjonal lov.

Mens jenter fortsatt er ekskludert fra videregående skole, har kvinner også blitt stoppet fra å bruke parker, treningssentre og andre offentlige steder.

— Å begrense kvinner til hjemmene sine er det samme som fengsel, sier FN-ekspertene. Samtidig har Taliban-offiserer brutalt slått menn i følge med kvinner som har på seg fargerike klær, eller uten ansiktsdekning. I tillegg oppmuntres menn til å kontrollere atferden, antrekket og bevegelsen til kvinner og jenter i deres kretser.

Å bruke kjønn som våpen er ulovlig og må stoppes.

8.mars i fjor ble markert i solidaritet med Ukrainas folk og krav om fred i landet og frihet fra russisk aggresjon. Kvinner og barn er de som lider mest i en krig.

De fleste menneskene som krysset grensene til Ukrainas naboland, var kvinner og barn. Ofte kjørt til grensen av ektemenn, fedre og brødre – før de sier farvel og mennene snur og kjører tilbake. Igjen står kvinnene, mødrene og barna, som nå må bygge seg nye liv i et fremmed land, og mange av dem er i Norge.

De trenger vår bistand, omtanke og omsorg.

Vi krever at Norge og Utenriksministeren bruker de pressmidler nasjonalstaten, EU-systemet og FN har til rådighet overfor Iran og Afghanistan og fortsetter å støtte Ukraina for å ta tilbake sitt land.

For egen del skal vi vise vår solidaritet og støtte til alle iranske, afghanske og ukrainske kvinner på den internasjonale kvinnedagen i 2023.