De fleste av oss har nok hørt om slaget på Stiklestad. Som kjent sto det i år 1030. Olav Haraldsson falt der, og etter hvert ble han kalt Olav den hellige. Rundt hans grav ble bygget det som gjerne kalles Norges nasjonalhelligdom – Nidarosdomen.

St. Olav ble tilbedt ikke bare i Norge men i store deler av det nordlige Europa. I katolsk tid valfartet det pilegrimer fra fjern og nær til Nidarosdomen.

I vår tid har tradisjonen med pilegrimsvandringer tatt seg opp over hele Europa. Også i Norge er pilegrimsleder ryddet og merket med utgangspunkt i lokalhistorisk kunnskap.

Pilegrimsleden er opptatt av å ivareta naturen, at aktiviteten på leden skal sette lite spor etter seg. Det kalles gjerne grønn turisme, varsom ferdsel.

Den sentrale nasjonale pilegrimsleden, kalt Gudbrandsdalsleden, går fra Oslo til Nidaros. Du husker kanskje at Haakon og Mette Marit gikk til Nidaros før de giftet seg?

Leden går inn i Stange kommune ved Lysjøen, forbi Korsvika ved Granerudsjøen, gjennom Spitalen, forbi Romsetra og Filipkoia, ned til Espa og oppover til Stange kirke og videre til Hamar. Det er et eget Pilegrimssenter i Hamar som har ansvaret for denne delen av leden.

Nå er det som kjent krefter som ønsker utbygging av vindindustri i deler av dette området.

Det dreier seg om enorme konstruksjoner flere hundre meter høye, som i tillegg forurenser både med lys og lyd. Helt ødeleggende for stillheten og naturopplevelsen som er det dagens pilegrimer higer etter.

I 2030 skal hele Norge feire 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad. Stortinget har lagt opp til en storstilt feiring av Norge som nasjon, og kaller dette for Nasjonaljubileet. Pilegrimsvandringene til Nidaros får en sentral plass i feiringen.

Jeg stoler på at folk i Stange vil ta vare på de store naturverdiene og kulturverdiene som de har fått seg overlatt. Planene om bygging av vindindustri må avvises.