Hvordan bygger regjeringen trygghet og sikkerhet i landet – med nok fengselsplasser, behandlingsplasser innen rus og psykiatri, og nok folk til å fylle eldrereformen?

Økt fengselsbehov? Eksemplene er mange, både nasjonalt, i Oslo og på Hedmarken.

Bruvoll fengsel er nedlagt og solgt. Drammen fengsel nedlegges 31. desember i år. Oslo foreslås delt mellom tre kommuner, og vil bestå av 140 plasser - ca 100 mindre enn i dag. Foreslått budsjettkutt, høy strømpris og inflasjon kan bety kroken på døren for kvinneavdelingen til Bergen fengsel.

Fengselet på Kurland, en avdeling av Halden fengsel, nedlegges. Flere endringer i soningssteder for kvinner, som Evje. Kleivgrend fengsel i Fyresdal er nedlagt. Halve Froland fengsel stenger 108 plasser, for å takle store underskudd. Det vurderes å kutte i soningstilbud for kvinner. Stortinget vedtok 17. desember 2018 å nedlegge Sandefjord fengsel med 13 plasser for kvinner. Regjeringen vil nå bygge ut Ilseng fengsel med 96 høysikkerhetsplasser, og Ullersmo fengsel med 76 plasser.

La oss gi en sammenligning. Etter et tilfeldig privat besøk i Härnösand i Sverige nylig: Saltvik fengsel med høyeste sikkerhetsklasse 1, med 141 plasser og 400 ansatte ligger der. En ansatt fortalte at Sverige har et mye større behov.

16 høysikkerhetsfengsler til av denne klassen behøvdes. Du leste riktig: 16 slike fengsler til må Sverige ha. Da begynner en å tenke. Hva med Norge? Hva er likt og ikke, samtidig med nedleggelser her? Har Norge mye mild soning med gjentakelser, og unge uten fullføring av opplegg – som alternativ soning?

Dysses vold og kriminalitet ned, Ap? «Lyn fra klar himmel» er ingen langsiktig plan.

Psykiatri/helse: «Ingen drøftinger eller signaler, men ventelister», sa Henning Engeskaug Karlsen på Reinsvoll, om nedleggelsen der. Sykehusene på Gjøvik, Reinsvoll, Hamar og Sanderud skal legges ned. Rusbehandlingstilbudet på Sørlihaugen (TSB korttid) skal slankes betraktelig.

Er det totale behovsbildet virkelig konsekvensutredet? Har de mange som sliter i skolen sine navn på ventelister?

Er de mange innsatte, mange veteraner og mange fra vold og overgrep med PTS, på ventelister?

Minister Kjerkol sa i budsjettalen sin at sykehusene måtte utfase tjenester. Ap fjernet så fritt sykehusvalg, som kunne hindret 40 uker ventetid for en konsultasjon, hørte vi om nylig. Regjeringen hindrer at norske leger utdannet i utlandet, kan få praksisplasser. Norge skal utdanne eventuelle flere leger selv i stedet.

Er flere studieplasser prioritert?

Eldrereformen: Nylig presenterte minister Kjerkol en eldrereform der flere eldre skal bli boende hjemme. Det er i grunnen å reformere til å gjøre – ingenting, så lenge det mangler hender.

Nå er det flere eldre enn barn, men ingen ord som sårbare eldre og pårørende. Ordet sårbare definerer «noen andre»? Planlegg egen alderdom, kommanderer regjeringen. Eldre må greie seg så godt de kan hjemme - til sin siste dag. Pensjonistpartiet trenger ikke å "våkne opp", for lenge har vi omtalt behov vi ser kommer.

Hva er trygghet i eget hjem, uten nok folk? Brennpunkt viste oss svaret. Hva er «aldersvennlig frihet», Ap?
Det kunne vært fritt sykehusvalg og færre ventelister, og endring av prioriteringsgrensa OPP fra 70 år!

Hvor er «den nye» hjemmetjenestens folk? Eldrereformen - den minst konkrete reform, noensinne?

Når regjeringen ser at det er umulig å nå tidligere vedtatte mål, som å bygge eldreboliger til den store "eldrebølgen" som har vært kjent i så mange tiår - da gjør de om de politiske målene.

Innrømmelsen at distriktene mangler boliger, er alene alvorlig nok. Er resten reformdrømmer?

Vi foreslår flere tilpasninger til reell demografi. Folkehelse er at seniorer og eldre får verdige levekår og god livskvalitet.

Vi foreslår flere institusjonsplasser for psykisk alvorlig syke og innen rusomsorg, samt å forebygge.

Og en nulltoleranse for alle lovbrudd, nærhet i tid mellom lovbrudd, dom og soning, samt egne soningstiltak for førstegangskriminelle.