I januar holdt helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sin årlige tale til kommuner og helseforetak.

Oppdraget var tydelig både til kommune- og spesialisthelsetjenestene: En klar forventning om en prioritering og styrking av psykiske helsetjenester.

Samtidig skal det spares, og for å få budsjettet til å gå i balanse, så må det kuttes. Kommuner og helseforetak må finne ut hvilke oppgaver de kan gjøre mindre av, samtidig som vi stadig ser lengre ventelister og flere fristbrudd.

Mennesker med alvorlige psykiske lidelser blir kasteballer i systemet, og det er kanskje særlig sårbarhet i overganger når unge i det psykiske helseapparatet blir voksne og skal over i et nytt system. For ingen har egentlig tid, kapasitet eller ressurser til å sikre gode overganger slik situasjonen er i dag.

Velferdsstaten skal ha et menneskelig ansikt, sa Sigbjørn Johnsen. La oss vise hva dette kan være for dem som trenger det mest.

Ine Myren, 6. kandidat på nominasjonslisten i Stange Arbeiderparti, Ottestad

I dag dør pasientpopulasjonen innen psykisk helse og rus i gjennomsnitt 20 år før befolkningen for øvrig. Det kan ikke vi som samfunn akseptere uten å handle.

Stange Arbeiderparti, og mange andre kommunepartier med oss, mener at vi som samfunn trenger å støtte opp under våre medmennesker slik at de kan leve verdige liv, og vi må særlig fokusere på de yngre som faller utenfor når de er på sitt mest sårbare.

På Innlandet Aps årsmøte sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård at vi må ha fokus på barn og unge slik at de ikke faller utenfor – da er det stor sjans for at de gjør det som voksne også.

Vi må bidra til å bedre og sikre samhandling og tilbud i skjæringspunktene mellom spesialist- og kommunehelsetjeneste, vi må arbeide for å iverksette utprøvde modeller bredt for å sikre tilbudet i alle deler av tjenestene, men også mellom tjenestene.

Velferdsstaten skal ha et menneskelig ansikt, sa Sigbjørn Johnsen. La oss vise hva dette kan være for dem som trenger det mest – i alle aldre. Og la oss gjøre det nå!