Mjøssykehuset, videreføring av fire felts E6, bygging av ny Mjøsbru og dobbeltspor/krysningsspor på Dovrebanen fra Hamar og nordover.

Nå står vi i fare for at spaden settes i jorda for sjukehuset før ny Mjøsbru og jernbaneadkomst er på plass. Prosjektene blir offer for de «statlige siloer». Departementene, direktoratene og Nye Veier jobber kun med «sitt prosjekt» uten å «sjele til» det beste for samfunnet totalt sett.

I høringssvar til pågående reguleringsplanarbeid for sjukehuset er Statsforvalteren i Innlandet alvorlig bekymret:

Det er stor usikkerhet om hvorvidt atkomst på veg og jernbane er sikret til nytt Mjøsykehus tas i bruk. Framdriften for gjennomføring av ny E6 og dobbeltspor på jernbane er ikke avklart, skriver kommunal- og samordningsdirektør Anne Kathrine Fossum hos Statsforvalteren.

Nye Veier skriver i sin høringsuttalelse til planene om utbyggingen av Ny E6 og ny Mjøsbru:

Når en beslutning om utbygging vil skje, vil avhenge av prosjektets posisjon til å bli prioritert innenfor Nye Veiers øvrige prosjektportefølje og total bevilgningsramme.

Dette leser vi som at hvis det «passer bedre for» Nye Veier kan de prioritere å bygge veier i Trøndelag i stedet for Ny Mjøsbru.

Vi registrerer at det har vært mange møter om samordnet utbygging av veier, jernbane og sykehus for å unngå trafikk-kaos i Moelv-området.

Fylkesutvalget oppfordrer til at statlige aktører samordner pågående planprosesser i Mjøsområdet med mål om å oppnå en helhetlig samfunnsutvikling og mest mulig grønn mobilitet i lys av sykehusetableringen.

Vi forventer at statlig finansiering løser de trafikale behovene knyttet til sykehuset, heter det blant annet i fylkespolitikernes vedtak.

Det må være en tydelig samordning av statsetatene. Vi kan ikke komme i en situasjon der det ikke er mulig å komme seg til og fra Mjøssykehuset, sier Høyres Joakim Ekseth.

Statsforvalter Knut Storberget må be regjeringen ta grep nåog samordne disse viktige samfunnsprosjektene som henger sammen.

Vi trenger konkret politisk handlekraft. Vi forventer at det tas lokale og regionale politiske initiativ som sikrer at regjeringen samordner prosjektene.

Statsforvalter Knut Storberget har ansvar for å ivareta helhet og sammenheng i statens ulike aktiviteter overfor kommuner, næringsliv og innbyggere i Innlandet.

I tillegg til å samordne egne fagområder har han også et ansvar for å ta initiativ til samordning som berører andre statlige prosjekter i regionen.