Økte priser på matvarer og strøm er grunnen.

Strømproduksjon og nettet er stats- og kommuneeid. Her er det helt klart noe regjeringa kan gjøre noe med. Men viljen er ikke til stede. Importerer europeiske priser på norskprodusert strøm fra våre fossefall. Min faktura fra fakturautsteder «Kraftriket» dobla seg fra september til oktober. Til tross for at FN uttalte at oktober 2023 var den varmeste i «manns minne».

Matbaronene blir feitere og rikere med sine prisøkninger.

Ingen gjør noe med det og stopper det.

Lønnsvekst på 6 prosent i oktober. Ja vel. Har vel noe med hva partene i lønnsoppgjøret var enige om for dato for utbetaling og etterbetaling.

Må jo gå opp et lys for styrende politikere om å gå til skritt som prisstopp.

For folk flest med vanlige inntekter har man knapt rukket å åpne den ene e-posten om renteheving, før Norges Bank kvitterer ut en til, som lederen i HA skriver.

Les også

På denne tiden av året er det alltid mange som gruer seg

Videre skriver lederen i HA og uttrykker sin tvil om bedring: «Men som fastlegen må også de spørre seg om hvor lenge de skal fortsette med den samme medisinen dersom den ikke virker».

Det er et betimelig spørsmål.

Som pensjonist og jobba sånn ca. 50 år. Har på den tida opplevd pris og lønnstopp et par ganger. Skyhøye renter. Kollaps i pengemarkedet i 1988. «Jappetida» før det osv. Oljekrise. Samfunnet gjennomlevde det også. Og kom seg på beina.

Nå er det rart. Den ene økonomen etter den andre er på nyhetene med gladmeldinger og håp. Så snus alt på hodet dagen etter.

Jeg mister troa på dem. Og banksjefen Ida Wolden Bakke også. Hun og hennes team gjennomfører høyere rente uten at «folket» i nevneverdig grad protesterer.

Innimellom tenker jeg tilbake på at Jens Stoltenberg skulle gå av som Nato-sjef og var ønska som sentralbanksjef.

Det skulle tatt seg ut.

Hadde blitt kjeftbruk fra ende til annen.

Bra du fortsatte med det du gjør Jens!