Ringsaker/Innlandet MDG var initiativtakerne til folkemøtet om reparasjon og gjenbruk på folkets hus Moelv lørdag ettermiddag.

Agendaen var paneldebatt med Rasmus Hansson, stortingsrepresentant (MDG), Vegard Riseng, fylkespolitiker (H), Jytte Sonne, fylkesleder (KrF) og ordførerkandidat i Ringsaker, fylkesleder Thomas Hisdal Eriksen (MDG)

En fin gjeng samlet seg på folkets hus å middag ble det servert grønnsakssuppe, pizza og kyllingwiener fra det norske landbruket. Som premiss i debatten at hvis alle skulle hatt like stort forbruk som oss nordmenn, ville vi hatt behov for tre kloder.

Derfor inviterte MDG alle fylkestingslag til folkemøte om reparasjon og gjenbruk som vi tror er en del av det grønne skifte. Høyre og KrF stilte opp i den travle valgkampen.

Oppsummering av debatten:

  • Etablere gjenbruks- og reparasjonssenter: Opprett lokale senter der folk kan donere, bytte eller kjøpe brukte varer, samt få veiledning og tilgang til verktøy for reparasjon. Det kan være et viktig samlingspunkt for gjenbruks- og reparasjonsaktiviteter i lokalsamfunnet.
  • Innføre rutiner i kommunen som fremmer reparasjon, gjenbruk, redesign eller gjenvinning i kommunens egen aktivitet. Redesign på møbler og inventar som erstattet nyinnkjøp, gjenbruk av kommunens egne møbler og IKT-/kontorutstyr, bestillings-/innkjøpsrutine som inkluderer vurdering av reparasjon og gjenbruk før nyinnkjøp.
  • Strengere miljø- og kvalitetskrav i innkjøp: Integrere gjenbruk og reparasjon i anskaffelser. Innfør krav om reparasjonsvennlighet og bærekraft i kommunale anskaffelser. Dette kan stimulere til produksjon av mer holdbare produkter som er enklere å reparere.
  • Legge til rette for dele-, utleie- og utlånsordning etter modell av bildeleringer, utstyrsbiblioteker, BUA
  • Støtte til lokale reparatører: Gi økonomisk støtte eller tilgang til lokaler for små bedrifter eller enkeltpersoner som tilbyr reparasjonstjenester. Dette kan bidra til å bygge opp lokale reparasjonsnettverk.
  • Gjenbruksstasjoner: Etablere gjenbruksstasjoner rundt om i kommunen der innbyggere kan plassere brukbare gjenstander de ikke lenger trenger, slik at andre kan ta dem med seg.

Politikerne fikk med seg hjemmelekse fra publikum. På stortingsnivå å sørge for minske plast og engang artikler i sykehus.

På fylkesnivå var at plast brøytestikker som ødlegges skal plukkes opp av firma som setter dem ut. På kommune nivå, at næringsbygg som er lokalisert nært bekker eller innsjøer må sikre at sine emballasjer ikke havner på uvei.

Ringsaker MDG vil takke alle som deltok for å gjøre dette til et viktig og fin folkemøte