De lavtlønte trenger et skikkelig løft nå. Vi er trygge på at solidariteten innad i LO er sterk og at streiken varer til NHO går med på et rettferdig, solidarisk og kraftig lønnsoppgjør.

De lavtlønna finner vi i yrker som vekter, butikkarbeider, servitører og ansatte i service og vedlikehold. Reallønnsveksten har ikke vært lavere siden åttitallet, og den som merker dette mest er de som tjener minst fra før. Vi må derfor har et solidarisk og rettferdig lønnsoppgjør som bidrar til at det blir mindre «strekk i laget». Det betyr at de som tjener minst må få de største lønnsøkningene for at forskjellene mellom arbeidsfolk ikke skal fortsetter å øke og at de aller rikeste bare bli enda rikere.

Bakgrunnen for de høye inflasjonstallene vi ser nå er ikke at folk lever over evne eller høyt forbruk. En av de største årsakene til inflasjonen er feilslått markedsstyrt strømpolitikk. LO sin sjefsøkonom Roger Bjørnstad sier i klartekst at årsaken til inflasjonen, og derved rentehevingene er strømprisene. De bidrar til å skvise både arbeidsfolk og næringsliv.

En viktig konsekvens av årets lønnsoppgjør vil være at regjeringen innser sin feilslåtte strømpolitikk. Rødt Hedmark krever at strømprisene kommer under kontroll, ellers vi de lavtlønna sakke enda mere akterut. Energipolitikken må derfor sees i sammenheng med lønnsoppgjøret.

Prisene øker altså mer enn lønningene og prisveksten rammer de med de laveste inntektene ekstra hardt fordi de varene som vi alle er avhengige av har steget mere enn lønningene. Prisene for alt som er essensielt for et verdig liv, blant annet mat og strøm, gjør at selv folk i full jobb trenger hjelp for å ha mat på bordet hver dag.

Det er helt feil at det er slik (i et av verdens rikeste land!). Det er ikke et politisk uhell at det er blitt slik. Heldigvis kan det som er politisk styrt feil vei også styres i motsatt retning. Vi forventer derfor at det ikke blir brukt tvungen lønnsnemd like lett som de har gjort de siste par årene og at statsministeren beviser at han er representant for den vanlige arbeider i dette landet.

Rødt støtter de streikende, vi støtter de lavtlønna og vi støtter kampen mot forskjells-norge!