En lederartikkel i HA 24.04 understreker betydningen av at vi lokalpolitikere må tenke sårbarhet, og at vi må ha en sikkerhetsfaglig tankegang.

Det er det all grunn til, tiden vi lever i tvinger oss til å tenke nytt. For oss i Stange fikk dette temaet oppmerksomhet i vårt kommunestyremøte 19 april.

Representanten Hogne fra Nærmiljølista argumenterte for at det er en risiko å ha et stort industrianlegg(kornsiloen) midt i tettbebyggelsen. De fremmet forslag om å utsette sluttbehandlingen til etter 3. mai, da skal Forsvarskommisjonen legge fram sin rapport.

Det var ikke bare bekymring for at kornsiloen kunne være et terrormål i et angrep på Norge som opptok Hogne, men også at naboene rundt dette anlegget ville bli påført noen ulemper ved en eventuell utvidelse fram i tid. Hogne viste til sol- og skyggediagrammene som fulgte saken.

HAs leder peker på at «der inne bor maten din». Det er ikke helt riktig. I en nødsituasjon kan vi muligens spise det som lagres og produseres her, men normalt spiser ikke vi forkorn og kraftfor. Anlegget lagrer ikke brødkorn, opplyser seniorrådgiver Sigbjørn Vedeld i Felleskjøpet Agri SA. Men ellers har HA rett i at brød må vi ha, men det får vi som sagt ikke herfra.

Så litt om krig og terrormål. Det er selvsagt mulig at Forsvarskommisjonen finner plasseringen av kornsiloen betenkelig, og at Sundeutvalget, Totalberedskapskommisjonen, også vil si noe om dette.

Men det får vi nesten bare avvente, men noe flytting av kornsiloen i nærmeste framtid er vel knapt på trappene.

Med den erfaring vi har fra dagens krigføring Russland fører i Ukraina, så framstår virkeligheten slik for oss: Alt av sivil infrastruktur, kraftstasjoner, sykehus, boligblokker, broer, administrasjonssentra, barnehager og skoler blir nådeløst bombet.

Sånn sett er det nesten ikke å anbefale at vi blir boende her, men om den sikkerhetsfaglige tankegangen som er i anmarsj skulle komme til en annen konklusjon, så regner vi med at kostnadene for å flytte dette anlegget får en oppfølger i Stortinget etter hvert.

Inntil videre tror vi at vi er best tjent med å fortsette livene våre på en fornuftig måte, og ikke utsette kommunale reguleringsplaner i påvente av at Putin eller neste Tsar skal gyve løs på oss.

Ellers er status for reguleringssaken slik som seniorrådgiver Sigbjørn Vedeld sier i HA: «Det foreligger ingen konkrete byggeplaner per dags dato, og det er heller ingen automatikk i at vi kommer til å bygge om eller utvide. Hensikten har vært å få på plass en plan som tar hensyn til framtidige mulige behov, og en plan som er i tråd med dagens aktivitet og omfang. Vi opplever at Felleskjøpet har godt fotfeste i lokalmiljøet, og en stor andel av lokalbefolkningen ønsker vår tilstedeværelse i Stange.»

Dette innebærer at her blir ingenting gjort før 3. mai i år.