Tilskuddsordningen for Psykisk helse, rus og vold, brukere og pårørende mv. er foreslått redusert med 20 millioner kroner i Statsbudsjettet, og organisasjoner som tidligere har fått øremerket tilskudd blir henvist til å søke midler på en søknadsbasert ordning der alle skal ha mulighet til å søke.

Det har gjennom årene kommet mange aktører på feltet, og nå skal de altså alle konkurrere, i stedet for at ordningen målrettes bedre mot de som viser en soliditet og bestandighet i sitt arbeid.

Det er stor usikkerhet rundt kriteriene for den søknadsbaserte ordningen, noe som naturligvis skaper stor usikkerhet over hele feltet.

Den offentlige helse- og omsorgssektoren er avhengig av ideell og frivillig sektor for å nå målet om et samfunn med god livskvalitet for alle.. Ideell og frivillig sektor er sentrale aktører og alle tiltak som innbyggerne selv kan være med å drive er viktig.

De må gis forutsigbarhet for økonomi og drift. Regjeringens budsjett går i motsatt retning.

En styrking av lavterskeltilbud, flere brukerstyrte tilbud, selvhjelpsgrupper og tettere samarbeid med frivilligheten blir viktig framover nå. I et slikt arbeid er økt bruk av erfaringskompetanse viktig, en kompetanse vi bl.a. finner ved de regionale brukerstyrte sentrene.

Hvorfor er omleggingen foreslått uten at det er innhentet innspill fra involverte parter?

Det har ikke vært noe forvarsel som kunne medført dialog, forberedelse og planlegging av videre drift. Det er to måneder igjen til årsskiftet.

Alle ansvarlige ledere er nødt til å forberede sin drift på at det ikke er gitt noe tilsagn på tilskudd for 2023. Med avviklingen av de øremerkede tilskuddene vil mange arbeidstagere og brukere gå en usikker førjulstid i møte.

Det gjelder for de regionale brukerstyrte sentrene og andre ideelle virksomheter som har bygd opp kunnskap og kompetanse over mange år. Vi har bedt om forutsigbarhet, men blir møtt med det motsatte. Slik vil et felt som sårt trenger balanse for lett bli vippet av pinnen.

Det har ikke vært noe forvarsel som kunne medført dialog, forberedelse og planlegging av videre drift. Det er to måneder igjen til årsskiftet.

Sturla Bjerkaker, Styreleder Sagatun Brukerstyrt Senter, Oslo/Hamar

Regjeringen må revurdere den foreslåtte ordningen, og ikke gjennomføre de foreslåtte endringene på statsbudsjettet for 2023.