Nærmiljølista registrerer at vi og vår partileder, Tore Ketil Stårvik, er under angrep fra Stange Arbeiderparti representert ved dagens gruppeleder Erik Kristiansen i et meningsinnlegg i HA.

Les også

Hans videre synsinger kan vi ganske enkelt plukke i filler

Mye og mangt har blitt sagt om oss, for eksempel av Stange Senterparti som omtaler oss som kannibaler.

Nå er det slik at både vi og ikke minst Tore Ketil, har vært ute ei «vinternatt» før. Vi vil ikke forsøple debatten ytterligere, for vi er opptatt av sak. Vi vil derfor gjerne få lov til å redegjøre for vårt syn på skolestrukturen og ikke minst Ilseng.

Nærmiljølista heier på Ilseng. Vi beundrer og vandrer de fantastiske Ilsengstiene. Vi verdsetter dugnadsinnsatsen og har programfestet at vi vil støtte stiene i kommunen. Vi i Nærmiljølista er jo på mange måter et utspring fra frivilligheten selv.

Vi gleder oss over utvidelsen av fengselet og de nye arbeidsplassene som kommer. Nærmiljølista ønsker Ilseng og dere som bor der, alt godt. La det ikke herske tvil om den intensjonen.

Nettopp også derfor vil vi i Nærmiljølista endre skolestrukturen.

Vi vil flytte elevene på Ilseng og Åsbygda over til en nybygget, moderne og fremtidsrettet skole i Romedal, - hvor kommuneøkonomien tillater at elevene blant annet får det nødvendige laget av voksne rundt seg, som de trenger, og at elevene har mulighet til å få flere venner.

Skolene skal utdanne elever for fremtiden, - en fremtid som er meget uviss. Vi vet ikke hva slags skole som kreves. Det eneste vi vet, er at vi ikke kan drive slik som i dag.

Vi ønsker ikke å drive vedlikehold av skolebygg på et absolutt minimum. Ei heller pusse opp så man får en «ny skole» i gamle og umoderne lokaler. Vi vil bygge nytt og moderne i Romedal - til fordel for elevene, lærerne og til fordel for en ny og moderne læring.

Det er ingen automatikk i at det vil bli så mange nye innflyttere til Ilseng på grunn av et nytt høysikkerhetsfengsel, eller at de nytilsatte ved fengselsutvidelsen vil bo rett på utsiden av «muren». Mange fra Hamar fengsel vil nok bli med på lasset til Ilseng og er allerede bosatt i Hamar eller andre steder - også i Stange kommune.

Vi tror bosetningsmønstret for arbeidsplasser rundt om vil opprettholdes. Man vil søke mot sentrale strøk. Derfor satser vi på knutepunkter i kommunen, som Romedal er ett av. Vi har verken tid eller råd til å vente i flere år på å endre skolestrukturen.

Skolene våre drives i dag på et minimumsbudsjett. Når det gjelder forsvarlighet, har kommunedirektøren sagt at vi må vente og se. Vi i Nærmiljølista vil ikke vente lenger. Det å beholde en gammel skolestruktur inn i fremtida er uansett både urealistisk og noe som bygger på fortidas premisser.

Voksentettheten i skolen reduseres ytterligere både etter sommerferien nå i år og ytterligere fra nyttår i 2024.

Flertallet i kommunestyret har bestemt, mot våre stemmer, at dette er forsvarlig. Samtidig ser vi ut fra tilstandsrapporten i grunnskolen en betydelig økning både med tanke på fravær og mobbetall. 15 prosent av dagens elever på 7. trinn sier at de har opplevd mobbing.

Dette aksepterer ikke vi i Nærmiljølista. Vi må handle nå! Vi vet at ungene våre har mer sammensatte utfordringer i dag enn tidligere, og at de trenger et bredere lag rundt seg av voksne med rett kompetanse. Det bidrar vi ikke til ved å kutte i stillinger fremfor å kutte i struktur.

Vi i Nærmiljølista vil at dagens skoler i Stange skal ha et likeverdig tilbud. Vi mener at vi som skoleeiere, óg må gjøre vår del av jobben slik at elevene, lærere og andre i laget rundt dem får best mulig betingelser ut fra hva vi har råd til som kommune.

Vi i Nærmiljølista vil gi lærerne de beste betingelser for å utøve sin profesjon. Vi vil ha større og faglig bredere lærerfellesskap på enhver skole. Vi har ikke tro på at vi blir best alene, men at utvikling skjer i samspill med andre.

Skolene skal utdanne elever for fremtiden, - en fremtid som er meget uviss. Vi vet ikke hva slags skole som kreves. Det eneste vi vet, er at vi ikke kan drive slik som i dag.

Vi i Nærmiljølista går til valg på å endre skolestrukturen, og vi heier på Ilseng som en del av Romedal.