I dag er nesten alle posisjoner, utenom spillerne, bekledd av menn i kvinnefotballen. Er det ikke på tide å gjøre noe med det? Det er ingenting som kommer av seg selv.

Kvinner i toppfotball tjener langt mindre enn sine mannlige kollegaer. Avstanden er stor, ja så stor at det er få kvinner som kan satse på fotballen som levevei over tid.

Forklaringen er enkel ettersom markedskreftene, inntekter fra TV, sponsorer og publikum, er langt høyere for menn enn for kvinner. Du og jeg kan starte med å møte opp, og heie på våre beste kvinner. Mange vil bli positivt overrasket.

Sponsormidler måbrukes til å gi like muligheter. For å sikre langsiktig gevinst kreves det faktisk at det må foretas investeringer som kan være ulønnsomme på kort sikt. Heldigvis er det allerede noen som er begynt på dette. Nå må flere komme etter.

De involverte partene må sikre at inntekter fra TV-avtalene fordeles på en slik måte at det faktisk gir like muligheter. I dag er det den sterkestes rett som gjelder. De rike blir rikere og gapet til kvinnefotballen øker.

Det kreves like mye å utvikle en ung jente til toppfotballen som det gjør for en gutt. Fortsatt er det mange klubber som ikke tar jentene på alvor. Det gjelder både i bredde- og toppfotball.

I dag tilbys eksempelvis gutter nasjonale ligaer helt ned i 13/14 årsalderen. Det vil være mer fornuftig å bruke disse ressursene slik at begge kjønn får bedre trenings- og mer tilpasset kamptilbud.

Det er stort gap i overgangsmarkedet mellom kvinner og menn. Ifølge bergenske fotballeksperter, sies det at Signe Gaupset har en salgsverdi på kr. 4 millioner, mens en spiller på Branns herrelag, nå, er verdt mellom 100 og 200 millioner kroner i overgangsmarkedet. Summen øker, men gapet til menn er ikke blitt mindre, tvert imot.

Klubbene må sikre at deler av overgangssummer må øremerkes. Eksempelvis må klubbene opprette fond, som kan benyttes til å utvikle like muligheter. Pengene kan brukes til langsiktig satsing på spillerutvikling, bedre kompetanse, flere helsetiltak og anleggsutvikling for begge kjønn i klubbene.

Seriesystemet i toppfotballenmå endres.Toppserien og 1. divisjon for kvinner må utvides. Våre øverste serier bør minst speile antall lag på samme nivå i Sverige, Spania og England. Dette må NFF få på plass så raskt som mulig.

Offentlige myndigheter må legge til rette for en likestilt arenautvikling, tilpassede utdanningstilbud,sikre jenter lik tilgang til treningstider og til økonomiske støtteordninger som gis til gutter i idretten.

Det er på tide å gi like muligheter innen idretten og fotballen. Det er ingenting som kommer av seg selv.