Det er snart et år siden vi sendte inn søknaden til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Først nå har NOKUT kapasitet til å starte på sin vurdering. I mars kommer de på besøk til høgskolen for å «se oss i kortene».

Ved forrige korsvei gikk det ikke som vi ønsket. NOKUTs sakkyndige komite fant at høgskolen innfridde kravene på ti områder, men ikke på de tre siste. Siden den gang har vi jobbet for å forbedre oss, og jeg mener at oppdaterte tall viser at vi har lyktes.

De tre siste årene har vi hatt en betydelig vekst i faglige årsverk innen forskning og utdanning. Tallene, som inkluderer stipendiater ved doktorgradsprogrammene våre, viser at antall faglige årsverk har økt fra 651 til 815 i perioden fra 2020 til oktober i år.

Vi går inn i noen spennende måneder.

Vi har hatt en sterk økning i andel medarbeidere med doktorgrad eller tilsvarende, såkalt førstekompetanse. For tre år siden var andelen på 60 prosent av de faglige medarbeiderne, mens den har økt til over 67 prosent i oktober i år.

Antall professorer har vokst fra 91,2 årsverk i 2020, til hele 124,3 årsverk i oktober i år. Vi har også hatt en solid økning i årsverk som førsteamanuensis, fra 187 til 245 i samme periode.

Akkurat nå har vi 207 stipendiater som jobber med doktorgraden sin, mot 146 i 2020. I høst etablerte vi også vårt femte doktorgradsprogram: «Kunstnerisk utviklingsarbeid i film og beslektede audiovisuelle kunstformer». Programmet er unikt i både nordisk og internasjonal sammenheng. Høgskolen i Innlandet er alene om å tilby en doktorgradsutdanning på dette feltet, hvor kunstutøvelsen står i sentrum.

Tallene jeg har dratt fram er bare eksempler på den positive utviklingen vi har hatt, og har dokumentert i universitetssøknaden som de kommende månedene skal gjennomgås og vurderes.

Målsetningen om å etablere et nytt universitet i Innlandet skriver seg flere tiår tilbake. Den var en viktig motivasjon for fusjonen mellom høgskolene i Lillehammer og Hedmark i 2017. Det er fortsatt en viktig ambisjon, og et mål som hele Innlandet bør være opptatt av å realisere. Det er flere grunner til det.

Universitetsstatus vil bety mye for å tiltrekke kompetanse til regionen vår. Den attraktiviteten som en universitetsstatus fører med seg, vil gjøre det enklere for oss å tiltrekke oss toppkompetanse. Erfaring fra andre universitetsprosesser viser også at kompetansemiljøer ønsker å etablere seg i nærheten av akademiske miljøer. Vi mener at vi kan få til mer, i samarbeid med andre, om vi blir et universitet.

Vi ønsker å være relevante for regionen og samfunnet, og bidra til å møte omverdenenes behov for kompetanse og forskningsbasert kunnskap med høy kvalitet. Det tror vi blir lettere som et universitet. Og Innlandet trenger kompetanse og vekst.

Regionen er blant de områdende av landet med det laveste utdanningsnivået. Regionen er avhengig av å øke den generelle kompetanse og tiltrekke seg kompetansemiljøer.

At vi lykkes med ambisjonene våre bør derfor være viktig for flere enn oss selv. Universitetsstatus vil gi oss et styrket utgangspunkt for internasjonalt samarbeid. Det blir enklere å kommunisere internasjonalt hva slags institusjon vi er, og det kan gjøre det lettere å hente inn internasjonale forskningsmidler og stimulere til økt samarbeid på tvers av landegrenser.

Ved Høgskolen i Innlandet ser vi mange resultater av et langvarig arbeid med forbedring og utvikling. Vi har sterke fagmiljøer og et større og bredere utvalg av studier enn noen gang. Hele organisasjonen har jobbet iherdig og målrettet for å heve kvaliteten både innen forskning og utvikling, og på utdanningsområdet.

Jeg er stolt av den positive utviklingen som har skjedd siden vi forrige gang søkte om universitetsstatus. Det er et arbeid som er viktig uavhengig av universitetsambisjonen, fordi det har gitt en kvalitetsutvikling som i seg selv har styrket oss.

Vi går inn i noen spennende måneder. Vi har ingen garantier om utfallet når NOKUTs styre i oktober neste år skal avgjøre om vi fyller kravene til et universitet. Jeg mener vi har en god søknad når vi nå nærmer oss besøk og gjennomgang av virksomheten vår.