Formannskapet i Hamar kommune behandler en søknad fra Storhamar Hockey om midlertidig dispensasjon fra alkoholpolitiske retningslinjer, for å kunne servere alkohol i tilknytning til kamper. Kommunedirektøren legger fram saken med forslag til positivt svar, med begrensing ut året.

Men hvorfor dette hastverk, når de alkoholpolitiske retningslinjene allikevel skal revideres om kort tid? Ønsket er ikke nytt, og det ble grundig behandlet både i Utvalg for velferd og helse, formannskap og kommunestyret ifmrevidering av alkoholpolitiske retningslinjer for snaut fire år siden.

Svaret var da nei. Men i den grundige behandlingen av planen lå vurderinger og avveininger, basert på kunnskap, ikke minst om barn og ungdoms opplevelser knyttet til nettopp alkoholbruk, til grunn.

Vi vet alle hvor vanskelig det å trekke tilbake skjenkeløyve når det først er gitt.

Vi ønsker at Hamar skal være blant landets beste for barn og ungdom, samt være en trygg og inkluderende by for alle.

Vil hockeykamper oppleves som en trygg og inkluderende arena for alle hvis vi åpner opp for alkoholservering? Og har vi basert vår beslutning på tilstrekkelig innhenting av kunnskap?

På landsbasis drikker hver 10. innbygger på en slik måte at det oppleves som problematisk.

Hvis vi ‘oversetter’ dette tallet til antall tilskuere på en ‘normal’ kamp, og antar at cirka 4.000 er tilstede, hvorav 3.000 er voksne, og 1.000 barn, vil det si at av disse har 300 voksne et problematisk forhold til alkohol, og at 100 barn lever i familier hvor en av foreldrene har det samme.

Det er antagelig ikke helt uten grunn at Norges Idrettsforbund bl.a. sier: ‘Tribunekulturen skal være trygg, familievennlig og alkoholfri’.

At andre idrettslag ikke bryr seg nevneverdig om dette, er for oss et helt uinteressant argument.

Hvis vi virkelig tenker at det er bra for byen, kommunen, folkehelsa og idretten å åpne opp for alkoholservering på idrettsarrangementer, så la oss behandle dette skikkelig; I Utvalg for velferd og helse, i formannskapet og i kommunestyret, som en del av vår alkoholpolitiske plan.

Like skikkelig som vi gjorde da vi vedtok å la skjenkestedene utvide skjenke- og åpningstidene. Ikke la oss ta en snarvei, la oss veie arrangørenes ønsker opp mot de samfunnsmessige konsekvensene. Ikke la oss ‘forføre’ av begrepet midlertidig dispensasjon, som så skal vurderes ut ifra ‘hvordan det går’, men uten at kriterier for å gjøre denne vurderingen i det hele tatt er nedfelt.

Vi vet alle hvor vanskelig det å trekke tilbake skjenkeløyve når det først er gitt.

Til slutt – klippet fra HA lørdag 7/10/23 – kommentar før kampen mellom Vålerenga og Storhamar:

Erfaringsmessig er dette en kamp som fordrer at politiet er til stede. Det har vært visse tildragelser når disse lagene har møtt hverandre tidligere, men vi håper selvsagt at vi slipper å blande oss inn sier Folstad Hansen (operasjonsleder ved Innlandet Politidistrikt).