Landets samfunnselite stimet forrige uke sammen til årets versjon av Arendalsuka. Tidligere år har klimakrisen tatt en stor plass i programmet, og i år var intet unntak.

Selv om det for oss stangesokninger først og fremst vil være lokale saker som fanger vår oppmerksomhet denne høsten, kan vi ikke lukke øynene for den globale klimakrisen. En krise vi befinner oss midt oppe i, og som Stange også merker konsekvensene av.

Det er også god klimapolitikk, og vil være en viktig faktor i Stanges vei mot netto null.

Ekstremvær, som vi senest fikk oppleve forrige uke, inntreffer hyppigere i et varmere klima. Tidligere i vår var det mangel på nedbør som skapte utfordringer for landbrukskommunen vår, og vi skal ikke lenger tilbake enn til 2018 for å finne forrige tørkeperiode.

Vi vil fortsatt oppleve både varme, kalde, tørre og våte perioder i årene som kommer, men det er ingen tvil om hvilken retning vi er på vei. Globaltemperaturen har allerede økt med over 1 grad siden førindustriell tid, og klimaendringer er ikke lenger bare fremtid. Det er også nåtid.

Samtidig som vi daglig hører om tørke, temperaturrekorder og ekstremvær, kan vi lese om sprenging av utslippsbudsjetter og forsinkelser i karbonfangstprosjekter. Tidvis kan det nesten oppleves som om 1,5/2-gradersmålet er et mål som skal nås, snarere enn en grense som aldri må passeres.

Det haster med en omstilling. En omstilling vi i Stange må være en del av. For selv om det for klimaets del spiller liten rolle hvor i verden utslippene begrenses, må også Stange bidra med betydelige tiltak på hjemmebane. Ikke bare for å ta vår del av ansvaret, men også for ikke å bli hengende etter med omstillingen vi uansett må igjennom.

Ved å fokusere på, og legge til rette for, egen omstillingsprosess snarere enn andres, vil vi stille sterkere som fremtidsrettet, konkurransedyktig og bærekraftig kommune inn i morgendagens lavutslippssamfunn.

For det er ikke lenger snakk om fjern fremtid. Allerede i 2030 skal utslippene være redusert med 50-55% fra 1990-nivået. I 2050 skal vi nærme oss netto null. For Stanges del reflekteres dette i kommunens vedtatte handlingsplan for klima og energi. Planen inneholder også tiltak for hvordan vi kan tilpasse oss klimaendringene vi har i vente.

Vi i Nærmiljølista vil fremheve viktigheten av at politikere i Stange, i større grad enn tidligere, må legge til rette for at kommunen kan etterleve den vedtatte planen.

Det holder ikke bare med en handlingsplan, vi trenger også handling. Selv om planen i seg selv inneholder mange gode tiltak, som til sammen nærmer seg de målsatte utslippsreduksjonene, er det fortsatt en lang vei å gå.

Det er nemlig ikke bevilget særlig med midler innenfor neste økonomiplanperiode til selve gjennomføringen av tiltakene. Dette til tross for at det i planen fremheves at det kreves omfattende innsats og investeringsvilje.

Vi erkjenner at kommunen er inne i en økonomisk krevende omstillingsprosess av driften. Det er tøffe prioriteringer som skal gjennomføres. For lettere å kunne prioritere hvilke tiltak i handlingsplanen som skal gjennomføres først, vil vi jobbe for at tiltakene ikke bare skal listes opp med potensiell reduksjon i CO2-ekvivalenter, men også at det utarbeides oversikt over tilhørende kostnad for gjennomføring.

På denne måten kan vi raskt begynne med de mest kostnadseffektive tiltakene.

Med fokus på klima, vil vi i Nærmiljølista også trekke frem satsingen vår på kollektivknutepunktene Stangebyen, Tangen, Romedal og Ottestad.

Prioritering av boligbygging, utvikling og samlokalisering av tjenestetilbud rundt disse kollektivknutepunktene bidrar ikke bare til effektivisering, økt økonomisk handlingsrom og økt kvalitet på kommunens tjenester.

Det er også god klimapolitikk, og vil være en viktig faktor i Stanges vei mot netto null.