Situasjonen på Gaza er langt verre enn det er mulig å forestille seg. Hver dag får vi nye oppdateringer: Enda flere drepte, sårende og fordrevne, savnede det ikke er gjort rede for, bygninger som bombes til det ugjenkjennelige, sulten som brer seg.

Listen er uhyggelig lang.

Israels bombing av bolighus, skoler, sykehus og flyktningleirer på Gaza utgjør det verste massedrap på barn verden har sett på lenge. Israel har videre drept flere FN-ansatte enn noe annet land i historien.

Og drapene bare fortsetter. Hver dag, mens du leser dette. 10 000 barn er drept i løpet av 100 dager. Det tilsvarer ett barn hvert kvarter, dag og natt.

Går det an å forestille seg en by på størrelse med Hamar bli utslettet, uten at innbyggerne får mulighet til å flykte, og uten at verden innfører straffetiltak mot dem som utfører overgrepene?

Den norske regjeringen vil ikke innføre straffetiltak mot Israel, snarere tvert imot: Norge bidrar til å styrke Israels evne til krigsforbrytelser gjennom våpensalg.

Det norske våpenselskapet Nammo, der den norske stat er majoritetseier, forsyner Israel med våpen via produksjon på anlegg i USA. Det å gjemme seg bak norske eksportregler som forbyr salg av våpen og våpenkomponenter fra Norge til Israel, holder ikke. Vi vet hvor de amerikanske våpnene havner.

Det holder heller ikke å si at F-35 jagerfly som brukes til bombing i Gaza ikke kommer fra oss fordi de bygges i USA, når norske selskaper i over 10 år har levert deler til denne produksjonen.

Det er både skammelig og uakseptabelt at vår regjering gir en statseid norsk våpenbedrift grønt lys til å selge våpen til et apartheidregime som begår krigsforbrytelser i den skala vi når ser på Gaza.

I tillegg investerer vårt oljefond i selskap som bidrar til og profitterer på okkupasjonen. Norsk handel og samarbeid med okkupasjonsmakten Israel fortsetter som før og bidrar slik til å holde den israelske krigsmaskinen gående.

Både i Belgia og Spania har sittende ministre tatt til orde for økonomiske sanksjoner mot Israel.
I USAs regjeringsapparat har over 1000 ansatte gått ut mot Biden-regjeringens politikk og får støtte av flertallet av Demokratenes velgere.

Her i landet støtter halvparten av oss en boikott av Israel, og LO vil ha en våpenembargo.
Norge har virkemidlene og vi kan gjøre en forskjell om vi forlater den vestlige dobbeltmoralen. Slik kan styrkeforholdene raskt endres og Israels posisjon svekkes.

Vi kan ikke vente på at resten av verden innfører sanksjoner: Vi må handle nå, og vise veg!

På stortinget 1. februar skal det stemmes over forslag om boikott og straffetiltak mot Israels folkerettsbrudd og menneskerettighetsbrudd, fremmet av Rødt og SV.

Vår innstendige oppfordring til våre stortingsrepresentanter her i Innlandet er å stemme FOR disse forslagene, som bl.a. innebærer:

  • Lovfestet forbud mot handel fra ulovlige bosettinger
  • Slutt på investeringer i den ulovlige okkupasjonen.
  • Stans av all våpensalg til Israel

Med dette kan dere vise at Norge tar folkeretten og menneskerettighetene på alvor.