Våre tanker går først og fremst til alle som er berørt av “Hans”. Folk fortjener en trygg hverdag - og uvær som det vi har sett nå river vekk forutsigbarheten vi vanligvis tar for gitt.

Vi politikere må ta inn over oss at det vil bli flere og minst like ekstreme værhendelser framover. Dette er en varslet krise.

Både den borgerlige og rødgrønne regjeringa har underfinansiert beredskapen over flere år - og de tar fortsatt ikke innover seg kostnadene klimaendringene vil ha for det norske samfunnet. Hadde de gjort det, ville de endret kurs.

I stedet står Jonas og Erna fortsatt samlet bak å bruke titalls milliarder på unødvendige motorveiprosjekter og byggeprosjekter, som både forverrer klimakrisen og gjør samfunnet mindre robust. De står også samlet bak å lete etter mer olje, selv om vi allerede har funnet nok til å forbrenne til lenge etter oljealderens slutt.

Det er helt nytt at høstregn på Østlandet gjør skader for over en milliard kroner. Beredskap og grønn omstilling i møte med klimaendringene vi ser er uunngåelig. I årene fremover må NVE og kommunene få det som trengs for å håndtere flom- og naturkatastrofer. Framfor å subsidiere oljebransjen kan vi sikre folks hjem og hverdagsliv.

MDG har i alternative statsbudsjett foreslått å styrke flom- og skredsikringsarbeid med 450 millioner i kommunene, øke satsingen på klimatilpasning i kommunene med 100 millioner, støtte til kommunene for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet i vann- og avløpsnettet med 200 millioner, flere sektorovergripende øvelser med 20 millioner.

En samlet sum på 770 millioner. I tillegg kommer 1 milliard til flom- og skredsikring til NVE som vi lanserte uka før meteorologene varslet om “Hans”. Et forslag Stortinget gikk imot.

Det viktigste vi kan gjøre for å redusere omfanget av ekstremvær, er å kutte utslippene og ta vare på naturen. Intakt natur er vårt viktigste vern. Vi vil ha forbud mot nedbygging av myr, verne natur og dyrkamark. Kommuner må ha kompetanse til blant å styrke arbeidet med klimatilpasning og risikoanalyse.

Går stemmen din til MDG i kommune- og fylkestingsvalget, så styrker vi beredskapen der du bor, og i hele Innlandet.