Skolestruktur-saken er i mine øyne en utrolig viktig valgsak med tanke på investering i gode, etablerte læringskulturer, og ikke minst med tanke hvor mange elever som bør gå på de ulike skolene i Hamar. Hvor store forandringer må og bør man gjøre? For elevenes beste.

Enkelte prøver å begrave og ignorere saken. Alternativt innrømme at de plutselig nå ble overasket over forfatningen på bygg etter veldig mange år uten nødvendig vedlikehold, og flere brutte løfter om rehabilitering.

Det påstås også at et par skoler ikke lar seg bygge om til moderne undervisningsformer. Det er jo selvfølgelig mulig også på Storhamar og Solvang.

Jeg håper du ser at din stemme er viktig.

Det er klart det er mulig å bygge delvis nytt og rehabilitere byggene slik at de både blir mer arealvennlige for kommunen, og bedre egnet til moderne undervisning. Dette er heldigvis også vel dokumentert, for de som leser seg opp i saken. Da ser man også at det til og med er mulig til omtrent samme kostnad som ved å bygge nytt og større på andre skoler.

Noen har prøvd å gjøre det til kun en sak om nedleggelse av Solvang skole og Storhamar skole, som om ikke det er viktig nok. Derfor har nok alt for mange sittet stille i båten så langt, og mange tenker kanskje at «dette gjelder ikke meg». Ikke ennå.

Det kan vi velgere gjøre noe med nå. Denne saken gjelder alle som kommer til å ha barn, barnebarn osv. i Hamarskolen. Alle som kjenner og bryr seg om noen som kommer til å ha barn i Hamarskolen i uoverskuelig tid fremover.

I tillegg til alle som jobber og kommer til å jobbe ved alle disse skolene. Eventuelle nedleggelser og sammenslåinger kommer til å påvirke alle skolene. Det er snakk om svært store forandringer, konsekvenser og ringvirkninger.

Lærere og ansatte jeg har snakket med på Prestrud skole, har også sagt at de synes at det å gå fra en skole på ca. 400 til rundt 640 ikke er det beste for elevene. Hva med f.eks. kapasiteten på gymsal og andre spesialrom? Hva med en skolegård som vil bli utbygd og mindre, mens elevmassen blir mye større?

Hva med mulighetene til å se og kjenne elevene? Spesielt de mest sårbare. Det vil bli store endringer, utfordringer, og mange spørsmål. Hva tenker kommende skoleforeldre om dette?

Jeg har også snakket med flere ansatte på Greveløkka skole, og alle er klare på at det ikke er plass til rundt 400 elever der, slik det er planlagt nå. I alle fall ikke uten at det går utover det tilbudet man kan gi dem. Hva tenker foreldre og de som jobber i denne skolekretsen om det?

Hva med en eventuell samling på rundt tusen barne- og ungdomsskoleelever på Børstad? Har man analysert og vurdert grundig nok konsekvensene, plusser og minuser med dette?

Hamarskolene har et mål om at alle elever skal være våre elever. Vil dette være mest gjennomførbart med nåværende skolestørrelser, eller med så store økninger i elevtallene?

Hvordan skal man ivareta fellessamlinger, fellesturer, fellesdager og andre tiltak som er så samlende, skaper felles tilhørighet og bygger kultur for alle? En god skole er mye mer en resultatene på nasjonale prøver. Trygghet, trivsel og tilhørighet er utrolig viktig som grunnlag for å lære.

En utfordring er at elevene er for unge til å stemme selv, og for mange (kommende) foresatte vil ikke dette være aktuelt ennå. Mitt håp er at veldig mange av dagens Hamarvelgere vil bry seg om slekt og venners, kommende barn og barnebarns skoler. I skolekretsene Prestrud, Greveløkka, Solvang, Børstad, Ajer, Ridabu/Lovisenberg, Storhamar m.fl. Alle vil bli berørt av dette.

Flere partier og politikere har heldigvis kommet etter, men i denne saken har Venstre stått frem som et tydelig parti hele veien.

De har kjempet for de lokale nærskolene med gode etablerte læringskulturer. De ser at skolestørrelser ha noe å si. De vil beholde styrkene og tryggheten i de skolestørrelsene vi har, og vil ikke minst investere i bygg og rehabilitering på de skolene som over lang tid har utviklet seg til å nå være blant Norges beste skoler.

Dette har Venstre lovet å kjempe videre for! Jeg stoler på at de holder det løftet. Derfor stemmer jeg Venstre i år. Det tror og håper jeg mange andre ser viktigheten av også.

Jeg håper du ser at din stemme er viktig. Jeg håper også at mange nok ser hvor viktig denne saken er, slik at dere stemmer mer på sak enn av gammel vane, slik jeg selv dessverre har gjort alt for ofte tidligere. Gi en stemme til elevene og fremtidens skoler i Hamar. Godt valg!