Budskapet gjelder i alle land og i alle miljøer. Vold i ulike former må avdekkes og bekjempes, og vi har alle et ansvar for å forebygge voldelig adferd.

Æresrelatert vold representerer en alvorlig sosial utfordring som primært rammer jenter og unge kvinner i familier som holder fast ved æreskulturer med dype historiske røtter.

Disse kulturene, der familiens ære ofte er knyttet til kvinnenes seksualitet, fører til at kvinner opplever trusler, tvang og vold for å beskytte familiens rykte.

Negativ sosial kontroll er et stort sosialt problem som systematisk begrenser individers selvbestemmelse og frihet. Det dreier seg om press, overvåkning, trusler eller tvang.

Negativ sosial kontroll er ikke bare et brudd på grunnleggende rettigheter og friheter, men kan også føre til psykiske helseproblemer og traumer.

Ungdom som lever under streng kontroll hjemme, kan utvikle et mentalt stressende dobbeltliv og opplever oftere psykiske helseproblemer og dårlig selvtillit.

Norge er blitt et mangfoldig land der mange kulturer vil leve side om side. Ingen kan likevel sette seg over rettighetene til det enkelte menneske og retten til å leve frie liv.

Derfor må all negativ sosial kontroll bekjempes og voldelige overgrep anmeldes og straffes. Disse verdiene må gjennomsyre utdanning og bevisstgjøring både i helsevesenet og i skolesystemet.

Det juridiske systemet må både beskytte ofrene og ha tilstrekkelig innsikt i skadelige voldskulturer. Seinere tids draps-tragedier tilsier mer bruk av omvendte voldsalarmer, der overgriper utstyres med alarm i stedet for at denne belastes offeret.

Globalt er det behov for en samordnet innsats mellom regjeringer, internasjonale organisasjoner og lokalsamfunn for å effektivt bekjempe vold mot kvinner, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Dette innebærer en kombinasjon av lovgivning, utdanning, og støtte til ofre, samt en innsats for å endre de underliggende sosiale og kulturelle normene som opprettholder denne skadelige praksisen.

Kvinner og menn må stå sammen i kampen mot vold.

Kvinnenettverket i Hamar Arbeiderparti